První den Martinové na svobodě: Belgie ji stále nenávidí

Malonne (Belgie) - Bývalá manželka belgického pedofilního vraha Marka Dutrouxe strávila po 16 letech vězení svůj první den na svobodě. Jednoduché to ale v klášteře v Malonne 70 kilometrů od Bruselu mít nebude. Bez protestů se neobešel její úterní odjezd z věznice ani příjezd do kláštera. „Koho tu vlastně chráníte? My naše děti!“ křičeli demonstranti na policisty hlídající zátarasy a nechali před klášterem hračky pro zavražděné děti.

Martinová dvě děti nechala zemřít a podílela se na znásilňování dalších. Byla odsouzena ke 30 letům vězení a odpykala si jich zhruba 16. Dutroux dostal v roce 2004 doživotí za únos, věznění a sexuální zneužívání šesti dívek, z nichž čtyři jeho trýznění v letech 1995 a 1996 nepřežily. Bývalou manželku a spolupachatelku pedofilního vraha podmínečně propustili na svobodu poté, co kasační soud zamítl odvolání proti verdiktu soudu nižší instance. Rozhodnutí o propuštění Martinové stále budí v Belgii silné emoce. Největší kritika zaznívá od pozůstalých po obětech.

Podmínkou propuštění nejnenáviděnější ženy Belgie je, že musí žít v ústraní v klášteře v Malonne a že se nebude smět přibližovat k rodinám obětí. Kolem jinak poklidného zařízení, které obývá zhruba desítka starších duchovních, byla posílena bezpečnost. Kdyby se nyní Martinová rozhodla jít z kláštera na procházku, nikdo by jí v tom nemohl bránit. Paradoxně by ale po pár krocích narazila na dům pro matky s dětmi. Otec jedné z obětí a jeden z hlavních kritiků podmínečného propuštění Jean-Denis Lejeune se rozhodl napsat Martinové do kláštera dopis. „Je na svobodě, ale já jsem vězněm pekla. Ptám se jí, kdo a proč děti unesl a jak zemřely,“ říká Lejeune. Martinová slíbila, že diskrétně odpoví. 

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Noviny Le Soir otiskly karikaturu jeptišek, které se těší, že možná přijde i vrah Dutroux, pokud se u nich jeho exmanželce bude líbit. I když to měl být vtip, advokát psychopatického zabijáka už potvrdil, že o propuštění požádá příští rok na jaře.