Dva účastníci republikánského sjezdu „krmili“ kameramanku ořechy

Tampa - Dva účastníci byli vyhozeni z republikánského sjezdu v Tampě na Floridě poté, co házeli na kameramanku CNN, která je černoška, ořechy s pokřikem „tímhle krmíme u nás zvířata“. Informoval o tom svědek události. Bezpečnostní ostraha poté dvojici z kongresového centra vyprovodila, napsal britský server BBC. Nominační sjezd republikánské strany je mimo jiné i místem debutů a návratů. V Tampě se tak připomenula třeba někdejší ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

V prohlášení úředníků sjezdu zaznělo, že dvojice účastníků předvedla odsouzeníhodné chování. „Jejich chování bylo neomluvitelné a nepřijatelné. Tento druh chování nebude tolerován,“ prohlásili. Totožnost dvojice zatím není jasná. CNN posléze incident potvrdilo.

Zřejmě nejostřeji sledovaným debutem je dnes na sjezdu řečnické vystoupení poměrně málo známého kongresmana Paula Ryana, který se poprvé na významném fóru představí Američanům jako kandidát strany na viceprezidenta země. Prezidentský kandidát republikánů Mitt Romney si ho vybral nedávno a Ryanova popularita mezi spolustraníky od té doby výrazně roste.

Mitt Romney a Paul Ryan (vpravo)
Zdroj: Justin Sullivan/Getty Images/ISIFA

Dvaačtyřicetiletý kongresman z Wisconsinu tak před sebou má zatím nejdůležitější řeč života, která může ještě více upevnit jeho pověst vycházející politické hvězdy, a to i pro případ, kdyby to Romneymu v listopadových prezidentských volbách nevyšlo. Výrazně pomoci, ale i uškodit může i svému spolukandidátovi. Ryan na rozdíl od strojeného bývalého massachusettského guvernéra nepostrádá zápal. Jeho političtí protivníci jej ale označují za extremistu, či dokonce za republikánskou obdobu přívržence afghánského hnutí Taliban.
   
O budoucnost šlo ve sjezdovém projevu i dalšímu debutantovi na celonárodním poli, kterým je newjerseyský guvernér Chris Christie. V úterý byl hlavním řečníkem dne. Muž, o kterém se už před letošními primárkami spekulovalo jako o jednom ze zájemců o Bílý dům, nikoho nenechal na pochybách o tom, že jeho ambice jsou velké. V projevu mluvil hlavně o sobě a o dalším směřování strany. Romneyho přitom poprvé zmínil až ve druhé polovině řeči.

Condoleezza Riceová
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Skromněji, ale s velkým ohlasem se na sjezdu představila i Mia Loveová, afroamerická kandidátka do Kongresu z Utahu, pokládaná za jednu z nadějí strany. Kritizovala „neúspěšnou“ Obamovu politiku. Zároveň politička narozená v roce 1975 nadšeným posluchačům vyprávěla o tom, jak se její rodina, když byla v nesnázích, „spoléhala na sebe, a ne na Washington“. Zahrála tak na strunu, která současné republikánské straně zní velmi libě.
   
Riceová se naopak na sjezdu ve velkém stylu vrací. Dnes na něm bude mít řeč v hlavním vysílacím čase. Doba, kterou po odchodu z Bílého domu, kde působila ve vládě předchozího prezidenta George Bushe, trávila v relativním závětří na Stanfordově univerzitě, tak podle všeho končí. Americká média proto nyní usilovně spekulují o tom, zda a jaké má bývalá ministryně politické ambice.

Sjezd v Tampě potrvá do čtvrtka, kdy na něm vystoupí s projevem sám Romney. Přijme v něm nominaci strany na prezidenta a naplno zahájí útok na Bílý dům. Jako oficiální kandidát strany již přitom bude moci využít její i své peníze vybrané na hlavní volební kampaň.

Vydáno pod