Brazilští ilegální zlatokopové zmasakrovali 80 indiánů ve Venezuele

Caracas - Brazilští ilegální horníci zmasakrovali v amazonské části na jihu Venezuely osm desítek indiánů kmene Yanomami. Zlato a diamanty se v této oblasti až příliš často vykupují krví. Upozornila na to dnes podle agentury AFP organizace na obranu venezuelských indiánských společenství a podala stížnost prokuratuře, armádě a ombudsmanovi.

„Garimpeirové (ilegální horníci) podpálili šabono, kterou obývalo kolem 80 lidí v oblasti u hranice s Brazílií,“ uvedl Luis Ahiwei, zástupce Horonami Organización Yanomami (HOY). Oběti byly upáleny a nemohly být ani identifikovány, zdůraznil. Zločinci použili k červencovému útoku na bezbrannou komunitu v odlehlé oblasti Momoi vrtulník, upřesnil. Masakr přežili jen tři indiáni, kteří byli v té době na lovu. Právě oni objevili povražděné soukmenovce a vše oznámili. Vražda se odehrála jen několik dnů předtím, než horníci unesli jednu yanomamiskou ženu a indiánům se podařilo dostat ji zpátky, řekl dále Ahiwei.

HOY, která od loňského roku sdružuje zhruba stovku komunit Yanomamiů, podala stížnost prokuratuře, armádě a ombudsmanovi. Požaduje, aby venezuelské i brazilské orgány vytvořily komisi k vyšetření celého případu. V neposlední řadě organizace žádá vypuzení garimpeirů z oblasti.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Gerard Lacz/Rex Features

Zlato a diamanty i za cenu vraždy

Brazilská Konfederace indiánských organizací a národů Amazonie (COIAM) kritizuje útoky ilegálních zlatokopů proti Yanomamiům už dlouhá léta, stejně tak i hrozby, únosy žen i znečišťování vodních toků rtutí, kterou používají při rýžování. Bandy ilegálních hledačů pronikají na rozsáhlé území kvůli nalezištím zlata a diamantů. Podle údajů COIAM už v roce 1993 garimpeirové povraždili ve státě Amazonas 16 žen, dětí i starých lidí z tohoto etnika.