U Jávy se potopila loď s uprchlíky, stovka pohřešovaných

Canberra - Ze 150 migrantů, jejichž loď ztroskotala při plavbě z Indonésie do Austrálie, se jich dosud podařilo zachránit 55. Další se pohřešují. Do pátrání, které záchranáři obnoví zase v pátek za denního světla, se zapojila rovněž Indonésie. Australané nicméně na moře spustili menší plavidlo, které bude k dispozici po celou noc. Některé ze zachráněných se totiž podařilo lokalizovat díky křiku a pískání.

Jeden z pasažérů zatelefonoval australským úřadům o pomoc, když plavidlo začalo mít problémy s motorem. Pak loď začala nabírat vodu a nakonec se potopila. Indonéským úřadům se ji nepodařilo nalézt, ale jedna obchodní loď v oblasti časně ráno hlásila přítomnost lidí ve vodě, které se snaží zachránit. 

Plavidlo s migranty se potopilo v Sundském průlivu asi 80 kilometrů od pobřeží Jávy a 400 kilometrů od Vánočního ostrova, australského území v Indickém oceánu. Tři z uprchlíků utrpěli těžká zranění, jednoho z nich pokousal žralok. Na palubě byly i ženy a děti.

Do Austrálie směřuje řada lodí s uprchlíky. Plavidla jsou často přeplněná a nebezpečná. Od roku 2001 zahynulo na moři skoro 1 000 lidí, kteří se snažili dostat do Austrálie. Problém uprchlíků a ochrany hranic je v Austrálii citlivým politickým tématem, přestože země přijímá poměrně málo uprchlíků. Austrálie hodlá obnovit uprchlické tábory na tichomořských ostrovech Nauru a Papua-Nová Guinea ve snaze odradit uprchlíky od nebezpečné plavby do Austrálie.

Vydáno pod