Za Pussy Riot už se i vraždí

Moskva - Ruští kriminalisté pátrají po vrahovi nebo vrazích dvou žen, zřejmě matky a dcery, spáchané v Kazani. Pachatel na místě činu zanechal krví psaný nápis: „Svobodu Pussy Riot!“. Obhajoba punkerek se od zločinu distancovala jako od „hnusné provokace“ a vyzvala úřady k co nejrychlejšímu dopadení pachatelů.

Podle agentury Interfax byl zločin ohlášen ve středu odpoledne. Oběti, dvě ženy narozené v roce 1936 a 1974, byly nalezeny s bodnými a řeznými ranami. Těla prý byla silně zmrzačena. „Je to nepochybně provokace. Teď je v módě na Pussy Riot svalovat vše, co se stalo“ uvedl advokát Nikolaj Polozov a dodal, že skupina i její stoupenci se násilí vyhýbají.

Na místě pracují kriminalisté, po pachatelích se pátrá. Na místě zločinu byl na zdi bytu nápis, napsaný zřejmě krví: Free Pussy Riot," uvedl federální vyšetřovací výbor. Místní vyšetřovatelé však nevylučují, že pachatel mohl vytvořit falešnou stopu, možná byl opilý či
zdrogovaný. Psychologové se dohadují, zda nešlo o čin duševně chorého člověka. Kazaň je metropolí Tatarstánu, kde značnou část populace tvoří muslimové.

„Při takovém tempu brzy vydá prohlášení na podporu Pussy Riot i Doku Umarov,“ ironicky předpověděla umělecká skupina Vojna v narážce na vůdce kavkazských povstalců, který je v Rusku veřejným nepřítelem číslo jedna.

Tři členky punkové skupiny Pussy Riot byly nedávno odsouzeny v Moskvě ke dvěma letům odnětí svobody za to, že v únoru v pravoslavném chrámu v Moskvě zazpívaly „punkovou modlitbu“ proti nynějšímu prezidentovi Vladimiru Putinovi a patriarchovi pravoslavné církve Kirillovi.

Život v kolonii rozhodně nebude procházka růžovým sadem

Pussy Riot tak nyní zřejmě čeká tvrdá práce, spánek ve společnosti desítek dalších vězenkyň i šikana. Kolonie sice podle expertů není žádná procházka růžovým sadem, nicméně má daleko ke hrůzám stalinských vězeňských táborů, zvaných gulag.

O datu odvolacího procesu by se mohlo rozhodnout v polovině září. „Práce je povinná, ale odměňovaná, i když často jen pár dolary za den. Řídí se zákoníkem práce a odsouzenci už neputují nevyhnutelně na Sibiř. Ale stejně jako v případě historických předchůdců se čeká, že vězni splatí dluh společnosti velkou porcí dřiny,“ napsal list The Moscow Times.

Soudní proces s Pussy Riot
Zdroj: Mikhail Metzel/AP Photo

V Rusku existují tři typy trestaneckých kolonií. Punkerky, ač dosud netrestané a dvě s malými dětmi, si trest nemají odpykat v nejmírnějším typu zařízení, kde se vězni smějí volně pohybovat a i odjet na prázdniny domů, ale ani v nejpřísnější kategorii, blížící se klasickým věznicím, kterých je v Rusku jen hrstka, a tak jsou pro nejhorší zločince. „Dozorci pečlivě sledují, nakolik důležití vězni dodržují pravidla,“ vzpomíná Světlana Bachminová, bývalá právnička ropného koncernu Jukos.