Syrským povstalcům se podařilo sestřelit stíhačku

Damašek - Syrská svobodná armáda podle televize Al-Arabíja sestřelila armádní stíhačku. Rebelové v provincii Idlib u hranic s Tureckem svůj útok doložili videem. Na záběrech je vidět, jak se ze zasaženého stroje katapultovali dva piloti. Nad místem pak začal kroužit armádní vrtulník zřejmě ve snaze najít pilota. Boje mezi opozicí a armádou pokračují i na jiných místech v zemi. Egyptský prezident Muhammad Mursí na summitu v Íránu kritizoval režim prezidenta Bašára Asada a vyzval ke sjednocení opozice.

„Naši muži ráno sestřelili letadlo MiG automatickými zbraněmi, které použili krátce po startu letadla z letiště v Abú az-Zuhúru. Oba piloti se katapultovali s padáky a byli zadrženi,“ sdělil velitel povstaleckého oddílu bojujícího v provincii Idlib. Vzbouřenci už ve středu oznámili, že v bojích o vojenské letiště v Taftanázu zničili 11 helikoptér a také několik tanků. Letiště je považováno za jednu z největších základen, na nichž má armáda bojové vrtulníky.

Od rána se bojuje také na několika damašských předměstích a rovněž ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur. Podle bilance Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) si středeční
násilnosti vyžádaly 120 životů. Mezi mrtvými je téměř 80 civilistů a přes 30 vojáků.

Sestřelený vrtulník
Zdroj: ČT24/YouTube

V syrském konfliktu dle vojenské nemocnice zahynulo za 17 měsíců přes 8 000 vojáků a policistů. Opozice udává přes 20 tisíc obětí bojů. Kvůli neustále se horšící humanitární situaci v Sýrii bude jednat Rada bezpečnosti OSN. Asad předem vyloučil zřízení nárazníkové zóny na syrském území. Prosazuje ji hlavně Turecko, podle něhož by měl tento prostor poskytnout útočiště prchajícím Syřanům ještě na území jejich státu.

Organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí na základě svědectví získaných v Aleppu, že armáda ostřeluje úmyslně fronty lidí čekajících na chleba. Při jednom z těchto útoků prý 16. srpna zemřelo 60 osob. Ve městě se prý vlivem dlouhodobých bojů nedostává mouka, takže mnoho pekáren je zavřených. U těch zbývajících se vytvářejí dlouhé fronty a na distribuci chleba často dohlížejí členové povstalecké Syrské svobodné armády. I kdyby vojsko mělo v úmyslu zlikvidovat právě je, je podle HRW neomluvitelné, že civilisté nejsou před útoky nikdy varováni.

Británie a Francie slíbily zvýšit svůj příspěvek na humanitární pomoc pro Sýrii a vyzvaly i ostatní státy světa, aby se k tomuto kroku připojily. Zároveň nevyloučily vytvoření bezletové zóny nad Sýrií pro ochranu civilistů. Britský ministr zahraničí William Hague v sídle OSN slíbil, že Londýn poskytne na humanitární pomoc pro Sýrii další tři miliony liber (94 milionů korun). Celkově se tak britská pomoc zvýší na 30,5 milionu liber. Zvýšení prostředků pro humanitární pomoc slíbil i šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius. Francie podle něj zvýší svou pomoc o pět milionů eur (124 milionů korun) na celkových 25 milionů eur.

Sestřelení syrské stíhačky (zdroj: ČT24)

Egyptský prezident Muhammad Mursí na summitu v Íránu kritizoval režim prezidenta Bašára Asada a vyzval ke sjednocení opozice. „Solidarita s bojem syrského lidu proti represivnímu režimu je naší etickou povinností a zároveň politickou a strategickou nutností. Všichni musíme projevit solidaritu s bojem těch, kteří touží po svobodě a spravedlnosti v Sýrii,“ prohlásil Mursí.