Z Británie mají být vyhoštěny tisíce zahraničních studentů

Londýn - Nedostatky v dokladech a výuce u studentů Londýnské metropolitní univerzity povedou k přísným opatřením. Univerzita přišla o licenci přijímat a vyučovat zahraniční studenty ze zemí mimo Evropskou unii. Více než dva tisíce studentů se proto nyní obávají, že budou ze země vyhoštěni. Úřad pro přistěhovalectví konkrétně univerzitě vytkl, že mnozí její studenti nemají v pořádku doklady, neumějí dostatečně anglicky a zneužívají studentské vízum k práci v Británii.

Přijetí na britskou univerzitu s příslušnou státní licencí znamená získání studentského pobytového víza. Úřady na nedostatky upozornily univerzitu před půl rokem, ale situace se nezlepšila. „Pokud sem studenti jezdí, aby unikli imigračním úřadům, tak to se mýlí,“ zdůraznil státní tajemník pro imigraci Damian Green.

Z univerzity tak musí odejít všech více než 2 000 studentů ze zemí mimo EU, kteří budou vyhoštěni z Británie, pokud zde do 60 dní neseženou jinou školu, která by řádně zaštítila jejich další pobyt a studium.

Univerzita je snad v zemi výjimkou

Úřady podle BBC ujistily, že v ostatních univerzitách se tak velké nedostatky nenašly a další ztráty těchto licencí v zemi nehrozí. „Rozhodnutí se nedotkne současných či budoucích zahraničních studentů na ostatních univerzitách,“ zdůraznil britský úřad pro ochranu hranic UKBA.

Ve školním roce 2010 až 2011 studovalo podle oficiálních údajů v Británii kolem 298 tisíc studentů ze států, které nejsou členy Evropské unie.