Zatkli šéfa fondu, který připravil o úspory tisíce Poláků

Varšava - Polská policie zatkla podnikatele Marcina Plichtu, který připravil tisíce lidí o úspory. Jeho fond Amber Gold nabízel klientům vysoké zisky z investic do zlata. Podle principu pyramidové hry ale z nových vkladů vyplácel dřívější investory. Krach fondu pak připravil tři tisíce klientů v přepočtu o více než miliardu korun. Případ vyvolal skandál, protože se ukázalo, že před tímto fondem varovala už od jeho vzniku v roce 2009 komise pro finanční dohled.

Fond Amber Gold před několika týdny zkrachoval. Podle prokuratury v Gdaňsku, která případ vyšetřuje, Plichta poškodil nejméně 2 990 lidí, kteří přišli o téměř 182 milionů zlotých (přes miliardu korun). Fond klientům sliboval vysoké zhodnocení vkladů díky investicím do zlata, ale místo toho údajně používal jejich peníze na výplatu starších vkladatelů.

Fond Amber Gold
Zdroj: ČT24

Kolaps fondu hýbe politickou scénou, protože se dotýká i syna premiéra Donalda Tuska. Ten pracoval pro společnost OLT Express, kterou fond vlastnil a která provozovala dvě letecké společnosti. Ty nedávno také vyhlásily bankrot. Kritici premiérovi vyčítají, že o pochybné pověsti Plichty a Amber Gold věděl, ale řekl o tom jen synovi a veřejnosti ne.

Polská opozice teď volá po zřízení parlamentní komise, která by okolnosti skandálu vyšetřila. Vláda podle ní nedokáže obyvatele proti podobným podvodům účinně chránit. Jaroslaw Kaczyński, šéf největší opoziční strany Právo a spravedlnost, dnes řekl, že „nelze mluvit o této aféře, aniž by se nezmínilo, že šéf Amber Gold měl výraznou podporu od politiků (Tuskovy) vládní strany.“

Marcin Plichta
Zdroj: ČT24

Nikdo sice neprokázal, že by Tusk nesl za aféru odpovědnost, a sám premiér popírá, že by on nebo jeho syn udělali cokoliv špatného. Připustil ale, že chyby se dopustili státní zastupitelé, kteří nereagovali na varování dohledové komise před Amber Gold.

Soud v Gdaňsku mezitím nařídil, aby Plichta zůstal tři měsíce ve vazbě, aby se mohl skandál prošetřit. Plichta už byl obviněn ze zpronevěry a dalších trestných činů finanční povahy. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až 15 let za mřížemi.