Pentagon vyhrožuje kvůli knize o zabití Usámy soudem

Washington - Autor knihy o dopadení vůdce al-Káidy Usámy bin Ládina vážně porušil dohody o utajení. Tvrdí to Pentagon a bývalému členovi komanda americké námořní pěchoty Mattu Bissonnettovi v dopise pohrozil právními kroky. Kniha s názvem No Easy Day (Nelehký den) má vyjít v předvečer výročí teroristických útoků na Spojené státy. Těsně před 11. zářím také CBS odvysílá exkluzivní rozhovor s 36letým Bissonnettem, který knihu napsal pod pseudonymem Mark Owen.

Ministerstvo obrany USA v dopise uvádí, že zvažuje právní opatření nejen proti bývalému vojákovi speciálních jednotek SEAL, ale také proti těm, kteří se na zveřejnění knihy podílejí. Elitnímu vojákovi nehrozí jen vyšetřování kvůli možnému prozrazení služebních tajemství, pomstu mu už přísahali i islamisté na několika webových stránkách.

Kniha No Easy Day
Zdroj: ČT24

Bissonnette odešel z armády krátce po zásahu proti bin Ládinovi. Odmítá, že by ve své knize vyzradil tajné informace, i to, že by kniha měla být kartou v boji o Bílý dům. „Ta kniha je absolutně nepolitická,“ zdůraznil mimo jiné v rozhovoru pro CBS. Tlaku Pentagonu neustoupí a knihu chce vydat 4. září.

Bin Ládina zabilo loni začátkem května v pákistánském Abbottabádu speciální komando USA. Americké ministerstvo obrany krátce poté oznámilo, že teroristovo tělo bylo vhozeno do Arabského moře.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)