Assange: Na ambasádě si pobudu ještě tak rok

Londýn - Julian Assange očekává, že na ekvádorském velvyslanectví v Londýně stráví ještě šest až 12 měsíců. „Myslím, že se situace vyřeší diplomatickou cestou… Švédská vláda by se také mohla přestat případem zabývat. Myslím, že je to nejpravděpodobnější scénář,“ řekl spoluzakladatel serveru WikiLeaks v rozhovoru s latinskoamerickou televizí Telesur.

Na ambasádě Ekvádoru, který mu nedávno udělil politický azyl, se Assange skrývá od června kvůli obavám, že ho Británie vydá do Švédska, kde jej úřady chtějí vyslechnout kvůli podezření ze sexuálních deliktů. Jedenačtyřicetiletý Assange, který vinu popírá, vydání do Švédska odmítá především proto, že by ho Stockholm mohl vydat do Spojených států. Tam by mu údajně hrozil i trest smrti v souvislosti se zveřejněním utajovaných amerických materiálů na serveru WikiLeaks.

Julian Assange:

„Politická persekuce mé osoby a mé organizace existuje. Podle mě se situace vyřeší diplomatickou cestou nebo nějakou nečekanou světovou událostí, kterou nelze předvídat - jako je válka s Íránem, volby ve Spojených státech nebo by od případu mohla upustit švédská vláda. To je nejpravděpodobnější scénář.“

Přesvědčení zakladatele WikiLeaks však nesdílí Londýn. Britský ministr zahraničí William Hague se ve čtvrtek nechal slyšet, že zatím není na dohled žádné řešení. Británie opakovaně tvrdí, že má na základě mezinárodních dohod povinnost vydat Assange do zmíněné skandinávské země, a že jej tudíž zatkne, pokud opustí půdu ekvádorského velvyslanectví.