Plameny u Marbelly vyhnaly z domovů čtyři tisíce lidí

Madrid - Španělsko se dál potýká s obrovskými požáry. Jeden z nich se blíží k oblíbenému turistickému letovisku Marbella na Costa del Sol. Úřady už z oblasti evakuovaly čtyři tisíce lidí, dva utrpěli vážné popáleniny, jeden zahynul. Plameny dosahují výšky deseti až patnácti metrů, do boje s ohněm bylo nasazeno asi 600 lidí, 17 letadel a vrtulník. Celkem už letos požáry ve Španělsku zasáhly území o rozloze 1 500 kilometrů čtverečních (tedy zhruba jako tři Prahy). Čeští turisté podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) požárem postiženi nebyli.

Oheň vypukl brzy ráno u obce Coín a rychle se šířil kvůli silnému větru. Téměř všichni obyvatelé sousedního města Ojén byli evakuováni do sportovního centra v Marbelle, v samotné Marbelle byl zase kompletně evakuován hotel s 200 hosty. Příčiny požáru se vyšetřují, pravděpodobně jde o žhářství.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje zvýšenou opatrnost a respektování pokynů místních úřadů všem turistům, kteří se chystají do této oblasti, stejně jako do dalších států Středomoří a Balkánského poloostrova postižených požáry.

Na jihu Španělska oheň vypukl již ve čtvrtek odpoledne v pohoří Sierra Negra a kvůli silnému větru a vysokým teplotám se rychle rozšířil západním směrem. Dosud požár ohrožuje pět míst v oblasti města Málaga. Pohlcuje porost na území v okruhu až 60 kilometrů a spálil podle prvních propočtů 1 000 hektarů. Středomořská dálnice AP7 spojující Francii s jihem Španělska musela být kvůli požáru částečně uzavřena v obou směrech. Uzavřena rovněž byla silnice A-355 mezi Marbellou a Ojénem.

Costa del Sol je lákadlem pro turisty díky plážím, blízkým horám a bohatému nočnímu životu. Oblast Marbella na Costa del Soll je drahá luxusní lokalita, kam směřují zejména turisté z Německa a Francie. Českých turistů do této lokality jezdí jen minimum. Češi na Costa del Sol směřují především do letovisek Torremolinos a Benalmádena, která jsou od Marbelly vzdálená přes sto kilometrů. Žádní čeští turisté by tak neměli být podle informací cestovních kanceláří zraněni, AČCKA rovněž nemá zprávy o tom, že by některý z českých návštěvníků Costa del Sol musel být kvůli ohni evakuován.

Vydáno pod