Stavět krematorium vedle bývalého koncentráku je nechutné

Lublin (Polsko) - Plány pohřební společnosti Styks postavit krematorium nedaleko bývalého nacistického koncentračního tábora Majdanek na východě Polska narazily na odpor židovské organizace bojující proti antisemitismu. Firma s tímto nápadem poprvé přišla už před čtyřmi lety, tehdy ho ale nerealizovala. Vlastní pozemky, které jsou vzdálené jen 300 metrů od někdejšího koncentračního tábora Majdanek.

„Postavit krematorium v okolí svaté země věnované památce těch, kteří na ní vytrpěli nevýslovná muka, je odsouzeníhodné,“ uvedla americká Liga proti hanobení (ADL) v dopise primátorovi Lublina, pod nějž Majdanek spadá. ADL připomíná, že Majdanek je památníkem holocaustu, kam ročně přijíždějí tisíce turistů. Primátor Krzysztof Žuk ujistil, že se vynasnaží, aby se krematorium vybudovalo jinde.

V Majdanku, který leží na jihovýchodním okraji Lublina, v letech 1941 až 1944 zahynulo 80 000 lidí, z toho 60 000 byli Židé z různých evropských zemí. Umírali následkem hladu, nemoci, vyčerpání z práce, při popravách a v plynových komorách. Celkem Majdankem prošlo na 150 000 lidí z tří desítek zemí.