Romney předběhl Obamu – cestou do mokré Louisiany

New Orleans – Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Mitt Romney nečekaně zavítal do amerického státu Louisiana, aby si prohlédl škody, které za sebou zanechal ničivý hurikán Isaac. Jeho neplánovaná cesta do Louisiany následovala po volebním sjezdu, který Romneyho potvrdil jako oficiálního kandidáta republikánů, a svědčí o vrcholící kampani před listopadovými prezidentskými volbami – Romneyho rival Barack Obama se totiž do postižených oblastí vydá až v pondělí.

Romney poděkoval záchranářům a prohlédl si následky bouře, která původně vzbuzovala obavy z opakování pustošivého hurikánu Katrina, jenž New Orleans paralyzoval před sedmi lety. Zájemce o prezidentský post doprovázel republikánský guvernér Louisiany Bobby Jindal.

„Pokud se chystáte požádat voliče o to, aby vám dali hlas a na následující čtyři roky také důvěru, pomáhá, když uvidí, že děláte práci podobně jako prezidenti,“ okomentoval Romneyho cestu na jih Spojených států nejmenovaný člen administrativy posledního republikánského prezidenta George Bushe.  

Někteří demokraté naopak Romneyho cestu na jih Spojených států kritizovali; senátor Harry Reid ji označil za vrchol pokrytectví, a to zejména proto, že se Romney do postižených oblastí vydal přímo z volebního sjezdu ve floridské Tampě. Oficiální nominaci zde bývalý massachusettský guvernér obdržel ve středu.