Na Costa del Sol už hoří jen tu a tam

Madrid - Ničivý požár, který vypukl ve čtvrtek v oblasti kolem oblíbeného přímořského letoviska Marbella na Costa del Sol na jihu Španělska, se již podařilo dostat pod kontrolu. Na některých izolovaných místech plameny ještě působí problémy. Živel usmrtil 78letého Brita a dalších pět lidí zranil, z toho dva vážně. Čtyři tisíce lidí, kteří byli před požárem evakuováni ze svých domovů v městech Ojén, Marbella a okolí, se již začaly vracet domů, znovu zprovozněna byla i část středomořské dálnice AP7 spojující Francii s jihem Španělska.

Se zbytky ohně poblíž Marbelly, která je známá svými luxusními hotely a rezidencemi a je každoročně vyhledávaným cílem milionů převážně bohatých zahraničních turistů, bojovaly v noci na dnešek stovky hasičů s podporou armády a 31 letadel a vrtulníků. Někteří z nich se dál se zbytky ohně potýkají.

Hašení požáru u španělské Marbelly
Zdroj: ČT24

Příčiny požáru se vyšetřují, přičemž úřady nevylučují, že mohl být založen úmyslně. Nedaleko města Ojén záchranáři našli v pátek tělo britského občana a po jeho manželce údajně stále pátrají. Další manželský pár ve věku mezi 50 a 60 lety byl hospitalizován s 60 procenty popálenin na těle.

Požár na jihu Španělska vypukl již ve čtvrtek odpoledne v pohoří Sierra Negra poblíž Málagy a kvůli silnému větru a vysokým teplotám se rychle rozšířil západním směrem. Doposud zasáhl oblast o rozloze 1 000 hektarů. Vlna veder způsobila na španělském venkově velké sucho, které stojí u vzniku řady požárů. Těmi bylo postiženo mimo jiné severní Katalánsko či Kanárské ostrovy.