Stažení diplomatů, pálení vlajek – arménsko-maďarské vztahy na bodu mrazu

Jerevan – Pálení maďarských vlajek provázelo protesty před maďarským velvyslanectvím v Jerevanu. Arméni tak zareagovali na maďarské navrácení ázerbájdžánského vojáka Ramila Safarova, který byl před několika lety odsouzen na doživotí za vraždu arménského důstojníka Gurgena Markariana. Ázerbádžánské úřady ho krátce po návratu omilostnily.

Ázerbájdžánec Safarov a Armén Markarian se setkali v Budapešti na kurzu angličtiny, které místní vojenská akademie pořádala pro vojáky zemí spolupracujících s NATO. Obě spolupracující země však mají silné vzájemné rozepře, které se promítly i do osobního vztahu vojáků. Vše skončilo Markarianovou smrtí, Safarov svůj zločin vysvětloval sporem o Náhorní Karabach – enklávu, o kterou Arméni s Ázerbájdžánci před dvaceti lety válčili.

Vrah byl v Maďarsku odsouzen na doživotí, potom ho Budapešť vydala do Ázerbájdžánu, kde byl omilostněn a oslavován jako hrdina. „Nemohl ani postupovat jinak v této situaci. Každý občan Ázerbájdžánu, který je vlastencem, by měl být jako on. Jsem hrdý na svého krajana,“ řekl o Safarovovi obyvatel Baku Tofik Babanli.

Kvůli vydání Markarianova vraha však Arménie přerušila diplomatické styky s Maďarskem. „Země, která se považuje za rozvinutou a civilizovanou, nemá právo chovat se tímto způsobem. Maďarské vedení musí pocítit, že se dopustilo velkého omylu,“ zdůvodnil stažení diplomatů arménský prezident Serž Sargsjan. Dodal, že Maďarsko vytvořilo prostor k tomu, aby se podobné události opakovaly.

Následovaly protimaďarské protesty v Jerevanu. „Maďaři prodali svoji čest a svědomí Ázerbájdžáncům jako obyčejná prostitutka,“ prohlásil jeden z protestujících. Arménie viní Maďarsko z tajné dohody s Ázerbájdžánem, motivované údajně snahou zajistit si dodávky ropy a plynu. Maďarské úřady jakékoli účelové jednání v kauze odmítají s tím, že rozhodnutí Arménie přerušit diplomatické vztahy litují.