Trabant s Maluchem jedou do Jižní Ameriky

Praha – Na expedici po Jižní Americe odjíždí skupina motorizovaných dobrodruhů. Kontinent chtějí poznat za volanty tří malých vozidel a jednoho motocyklu, které se staly symbolem motorizace někdejšího evropského Východu – Trabantů 601, Fiatu 126p známého jako Maluch a motocyklu Pionýr.

I díky přihlížejícím, kteří roztlačili trabant stávkující již na prvních metrech, expedice vyrazila z pražského Vyšehradu. Pojede na evropské pobřeží, odkud se chtějí cestovatelé dostat lodí do Guyany. Dále projedou celý jihoamerický kontinent až do nejjižnějšího města světa Ushuaie. Tam by měla výprava dospět v prosinci. „Já jsem se tam nikdy moc netěšil, ale spousta lidí do Jižní Ameriky chtěla – já jsem chtěl to Afriky. Ale to, co jsem tam viděl, mě vždycky nadchlo,“ vzpomněl na přípravy nové expedice její vedoucí Dan Přibáň.

Ne každý člen výpravy je ale bezvýhradně přesvědčen, že se do Ushuaie skutečně podívá. „Myslím si, že budeme mít velké štěstí, když to zvládneme,“ řekla Dana Zlatohlávková, účastnice expedice a redaktorka ČT. Pochyby hlodají i v Danu Přibáňovi, který poukazuje, že trabanty budou muset zdolat vysoké hory i deštné pralesy.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Organizátoři výpravy upozorňují, že jejich vozy jsou autentické. „Je to ten prdící, smrdící trabant. Je v tom originální motor, který drndá a hrozně čoudí. Mají pod motory krycí plechy, aby se to neutrhlo, a mají velké zahrádky, aby odvezly hodně věcí. Jsou v tom jiné sedačky, protože ty originální jsou fakt děsivé, a jsou tam přihrádky na věci. Jinak je to opravdu originál trabant. Kdo kdy řídil trabant, ten s tím odjede,“ charakterizoval svůj speciál vedoucí expedice Dan Přibáň.

Cestovatelé už v minulosti projeli trabantem Afriku a Asii a jejich reportáže se objevily například v pořadu Objektiv České televize. Dokumentární film by měl vzniknout i ze začínající jihoamerické cesty.

Vydáno pod