Izrael vyklidil největší divokou osadu

Jeruzalém – Na západním břehu Jordánu vyklidili největší a nejstarší nelegální židovskou osadu Migron. Stalo se tak dva dny před lhůtou, kterou dal asi 50 rodinám izraelský nejvyšší soud. Podle jeho rozhodnutí měli všichni osadníci své domovy opustit nejpozději do úterý. Izraelská policie se střetla s několika mladými demonstranty, kteří odmítli soudní příkaz převzít. Osada vznikla na území nárokovaném Palestinci v roce 2001, aniž by ji izraelská vláda schválila.

Policisté dnes za rozbřesku předali obyvatelům Migronu soudní příkaz k vystěhování a poté dohlíželi na průběh procesu. Některé rodiny se ihned dobrovolně chystaly na cestu, jiné se rozhodly pro pasivní odpor a byly evakuovány za pomoci policie. Většina vystěhovalců našla provizorní bydliště v sousední oficiální osadě Ofra, kde budou čekat na dokončení výstavby nové osady Givat Hajekev.

Židovská mládež žijící v sousedních osadách se dnes ráno pokusila zabránit zrušení vesnice Migron a střetla se s příslušníky izraelských bezpečnostních sil. Vzbouřenců se prý sešly desítky. Na zdech některých domů v Migronu zůstaly nápisy: „Migrone, my se vrátíme“ a „Nezapomeneme nikdy na sionismus“.

Podle soudních dokumentů byl Migron vystavěn zčásti na soukromé palestinské půdě bez souhlasu izraelské vlády. Izraelský nejvyšší soud nařídil minulý týden vystěhování všech obyvatel Migronu, který se nachází asi 15 kilometrů severně od Jeruzaléma, do 4. září. Lidé z Migronu se mají přestěhovat na území oficiální osady Psagot, vzdálené asi dva kilometry.

Migron byl založen v roce 2001 a v roce 2009 čítal asi 250 obyvatel. Stal se jedním ze symbolů odporu osadníků hájících svou přítomnost na západním břehu Jordánu. Osada měla být vyklizena již dříve, izraelský soud ale několikrát lhůtu k odchodu obyvatel Migronu posunul. Minulý týden nejvyšší soud zamítl žádost osadníků, aby bylo vyklizení Migronu odloženo do roku 2015.

Židovské osady vystavěné na palestinských územích, která Izrael obsadil během války v roce 1967, jsou jednou z hlavních překážek obnovení izraelsko-palestinských rozhovorů, jež byly pozastaveny v roce 2010. Palestinci chtějí na západním břehu Jordánu, v pásmu Gazy a ve východním Jeruzalémě vytvořit samostatný stát a prohlašují, že osady brání vzniku jednotné, životaschopné země.

V Předjordánsku žije více než 340 000 židovských osadníků. Dalších více než 200 000 jich obývá čtvrti ve východním Jeruzalémě. Izraelská média nedávno uvedla, že se počet židovských osadníků v Předjordánsku za posledních 12 let zdvojnásobil. Izrael považuje za nelegální ty osady, které byly vybudovány bez vládního souhlasu. Podle Palestinců i mezinárodního společenství jsou židovské osady nelegální bez ohledu na to, zda Jeruzalém jejich stavbu schválil, či nikoli.