Kulohlavci umírali na mělčině na obou stranách Atlantiku

Miami - Na obou stranách Atlantiku bojovali ochránci přírody o život velryb uvízlých na pláži. Dvaadvacet kulohlavců našli na jihu Floridy. Pět mláďat se jim podařilo vysvobodit, zbývajících 17 zvířat uhynulo. Šestadvacet kytovců stejného druhu pak uvěznil písek ve Skotsku - tam jich přežilo deset.

Tři z uhynulých kulohlavců na pobřeží Skotska byla mláďata. Na místě, kde zvířata uvízla, se sešlo mnoho lidí a pobřežní hlídka je musela žádat, aby se drželi stranou a nepřekáželi tak při záchranné akci. Dalších 24 kulohlavců, kteří patří pravděpodobně do té samé skupiny jako ti uvízlí, lidé viděli o necelých pět kilometrů dál u vesnice Cellardyke ležící na severovýchod od Edinburghu.

Carli Segelsonová z floridského úřadu na ochranu mořských živočichů uvedla, že dospělí jedinci na Floridě uhynuli přirozenou cestou anebo prostřednictvím eutanazie. Podobných případů se podle ní po celém světě stává hodně. Přestože kulohlavci mají vysokou inteligenci, na mělčině uvíznou zpravidla kvůli onemocnění, které napadá jejich mozek a znemožňuje správnou orientaci v prostoru. Původcem onemocnění bývají paraziti.

Uvízlý kulohlavec
Zdroj: ČT24

Kulohlavec je příbuzný delfínům, je ale větší, může dosahovat délky až šesti metrů. Existují dva druhy, vedle kulohlavce Sieboldova ještě kulohlavec černý. Ten žije v chladných vodách, zatímco kulohlavec Sieboldův se zdržuje v mořích tropického a subtropického pásu. Větší než kulohlavec je kosatka dravá.

„Jsou to velmi stádní zvířata. Pokud jedno z nich onemocní a někde uvízne, ostatní zůstanou s ním, neopustí ho,“ vysvětlila mluvčí Národního úřadu pro výzkum oceánů a atmosféry (NOAA) Allison Garrettová. Z toho důvodu podle ní nemá smysl snažit se ostatní zvířata dostat zpět do vody, protože by se stále vracela. „Nešlo je zachránit,“ dodala.