Výzva pro Pussy Riot: Nasypte si v televizi popel na hlavu - a uvidíme….

Moskva – Tři punkerky z kapely Pussy Riot dostaly nabídku veřejně učinit pokání na prvním programu ruské státní televize. Soud je nedávno poslal na dva roky do vězení za protiputinovskou píseň zazpívanou v pravoslavném kostele. Jeden z jejich obhájců Nikolaj Polozov ale v pátek napsal na Twitteru, že se dívky už omluvily u soudu, a „lidi z prvního programu s jejich žádostmi o další omluvu prý poslal k čertu“.

„Jestliže jsou dívky ochotné vystoupit s oficiálním prohlášením a prostřednictvím prvního programu se omluvit věřícím, bude televize připravená udělat vše pro to, aby pomohla ukončit útoky na ně,“ uvedla televize. Dívky a jejich advokáti by se měli kát v pořadu nazvaném Člověk a zákon. Redakce pořadu jim také nabízí, že výměnou za omluvu by se ve vysílání přimlouvala za zmírnění trestu.

Dívky letos v únoru, tedy krátce před prezidentskými volbami, zazpívaly v moskevském chrámu Krista Spasitele punkovou modlitbu Bohorodičko, vyžeň Putina, kterou podle svých slov protestovaly proti výzvám patriarchy pravoslavné církve Kirilla hlasovat pro favorita voleb. Soud je odsoudil za „výtržnost motivovanou náboženskou záští“ ke dvěma letům odnětí svobody. Obhájci Pussy Riot se proti rozsudku odvolali.