Republikáni sázejí na mládí, zatím to ale moc nepomáhá

Tampa (USA) - Sjezd amerických republikánů mírně zvýšil preference jejich prezidentského kandidáta Mitta Romneyho. Ale jen nakrátko - v některých průzkumech už zase těsně vede současná hlava Spojených států Barack Obama. Boj ovšem zůstává velmi vyrovnaný. Přesto bylo setkání v Tampě něčím jiné - pravice víc než kdy předtím vsadila na mladé politiky.

Bývalý prezidentský kandidát John McCain na sjezdu oslavil 76. narozeniny, hollywoodský herec Clint Eastwood, který svou konverzací s imaginárním Obamou ovládl internet, je ještě o šest let starší. Jinak ale v hlavním čase nevystoupil nikdo, komu by bylo nad šedesát let s výjimkou Mitta Romneyho.

Mitt Romney
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

O změnách u republikánů se mluví již dlouho, málokdy ale byla změna natolik patrná jako na sjezdu v Tampě. Vystoupil zde třeba 41letý Marco Rubio, často označovaný za pravicového Obamu, který dokáže stejně jako kdysi prezident rozpálit davy svým charismatem. Čtyřicetiletý guvernér státu New Jersey Chris Christie zase jako pravicový politik dokáže dominovat ve státě s většinou levicových voličů. „Opravdoví vůdci nesledují průzkumy, opravdoví vůdci mění průzkumy,“ vzkázal Christie Obamovi.

Chris Christie
Zdroj: ČT24

Republikánská strana se v Tampě ukazovala jako partaj nebývale otevřená, dávající šanci menšinám i ženám. Proto v hlavních časech vystoupila první hispánská guvernérka v Americe, první guvernérka indického původu nebo první Afroameričanka v čele americké diplomacie Condoleezza Riceová. Také proto Romney i jeho spolukandidát mluvili o vztahu k matce. Jsou to klíčové skupiny, bez nichž republikáni nevyhrají. U žen Romney ztrácí 10 procent, u Afroameričanů je jeho podpora na nule, mezi Hispánci vede Obama o 32 procent. I proto snad poprvé na sjezdu zněla španělština. „Když ve vyrovnaných volbách odeberete jednu sebemenší součást, můžete prohrát,“ vysvětluje politoložka Susan McMahonová.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Kouzlo republikánského mládí ale příliš nezafungovalo. Romney po sjezdu v některých průzkumech předstihl Obamu, o víkendu se ale prezident zase vrátil do čela. Všechny změny se odehrály v rámci statistické chyby. I tak se ale Tampa zapíše do republikánské historie jako místo, kde se poprvé chopila vesla nová generace.