Uvařte si medové pivo podle Obamova receptu

Washington – Bílý dům vydal jedno ze svých nejpřísněji střežených tajemství. Tlak novinářů a odborné i laické veřejnosti donutil Baracka Obamu zveřejnit recepty na dvě piva, která se vaří přímo v sídle amerického prezidenta. Poslední kapkou byla internetová petice, kterou podepsalo 12 tisíc lidí. Oba moky pocházejí z malého pivovaru v komplexu sídla amerických prezidentů, o jehož existenci se ví poměrně krátkou dobu.

Nejmocnější muž světa odhalil svou slabost pro med. Video, které provází vařením, stejně jako kompletní recepty, zveřejnil Bílý dům na svém webu. Vedle tradičních ingrediencí je zásadní složkou piva právě med.

Recepty na piva z Bílého domu
Zdroj: ČT24/www.whitehouse.gov

Pivo nazvané White House Honey Ale, o němž se předpokládá, že je prvním pivem vařeným na půdě Bílého domu, obsahuje mimo jiné sladový výtažek, med, kvasnice, kukuřičný cukr a také síran vápenatý, který hlavně zesiluje hořkou chuť nápoje a upravuje tvrdost vody při výrobě piva. Jde o svrchně kvašené pivo s medovou příchutí, které prý dokonce obsahuje med včel, jež sbírají pyl v zahradách Bílého domu. Druhým pivem je tmavý druh White House Honey Porter, pro nějž se používají tři druhy chmele.

Prezident Obama i další představitelé odmítali recepty zveřejnit navzdory internetové petici, pod niž se podepsaly tisíce lidí, ale i přes četné žádosti novinářů. Nakonec se recepty k veřejnosti dostaly v sobotu během Obamovy předvolební kampaně ve státě Iowa.

Jaké pivo se vaří v Bílém domě? (zdroj: ČT24)

Obama je znám tím, že má rád pěnivý mok. Jeho soupeř pro listopadové volby, republikán Mitt Romney, jako mormon alkoholické nápoje nepije. Obama není prvním americkým prezidentem se slabostí pro alkohol. Například George Washington měl palírnu whisky a vařil pivo na Mount Vernon, Thomas Jefferson měl zase vinice v Monticellu. 

Sam Kass, asistent šéfkuchaře:

„Prezidenta inspirovali lidé, kteří si pivo vaří ve svých domech nebo garážích, a chtěl to taky zkusit. Zaplatil vybavení a ingredience a my jsme na tom dělali ve svém volném čase. (…) Existují tady dokonce nějaké záznamy o pití alkoholu během prohibice. Nikdy se ale nedestilovalo nebo nevařilo přímo tady. Doufám, že tahle tradice vydrží.“

Většinu světové produkce tvoří pivo spodně kvašené, kam patří i ležák českého neboli plzeňského typu. Tato piva jsou lépe prokvašená, zatímco svrchně kvašená piva jsou obvykle sladší a mají nižší obsah alkoholu.