Poprvé za půlstoletí se v egyptské televizi objevila žena zahalená šátkem

Káhira - Moderátorka egyptské státní televize se poprvé na obrazovce objevila s vlasy zakrytými šátkem. Od vzniku televize v roce 1960 v ní platil neoficiální zákaz zahalování. Vláda, kterou vede Muslimské bratrstvo, ale zavedla nová pravidla a zakrývání vlasů povolila. Jako argument uvedla, že údajně skoro 70 procent Egypťanek nosí šátky.

Vůbec poprvé za poslední půlstoletí se v egyptské státní televizi objevila moderátorka se zahalenými vlasy. Egyptská státní televize zrušila dlouholetý zákaz, který nedovoloval moderátorkám nosit šátek. Polední zprávy tak přečetla hlasatelka Fátima Nabílová s vlasy zakrytými šátkem krémové barvy. „Nakonec revoluce dorazila i do státní televize,“ řekla poté Fátima BBC. 

Vedení televize vyjádřilo naději, že tento krok inspiruje další ženy, které by chtěly nosit šátek či závoj, ale doposud se obávaly, že kvůli tomu přijdou o práci. 

Anna Janků:

„Podle islámu mají být všechny ženy zahalené, to znamená, že nejenom vlasy, ale celé oblečení má být volné, aby nebyly zdůrazňované tvary ženského těla.“

Za vlády Husního Mubaraka platil v televizi nepsaný zákaz, že ženy by se zahalovat neměly. Když chtěly nosit šátek, mohly pracovat leda za kamerou. Jenže Mubarak už u moci není a vládnoucí Muslimské bratrstvo naopak zahalování žen podporuje. Vláda proto představila nová pravidla. Podle vládního prohlášení se totiž více než 70 egyptských žen zahaluje. Navíc je podle ministra informací na jiných arabských a mezinárodních televizních kanálech zcela běžné, že muslimské ženy nosí šátky.

Rozhovor s Annou Janků (zdroj: ČT24)