Brahímí nemá iluze, zastavit násilí v Sýrii je prý skoro nemožné

Damašek - Mírová mise OSN a Ligy arabských států v Sýrii je podle jejího nového zvláštního zmocněnce Lachdara Brahímího téměř nesplnitelná. Mezinárodní společenství čelí kritice, že krveprolití v Sýrii jen přihlíží. Podle tamní opozice zemřelo už během povstání proti vládě prezidenta Asada 20 tisíc lidí. Jen v srpnu si boje vyžádaly pět tisíc obětí. Brahímí převzal funkci po Kofim Annanovi.

Brahímí se v rozhovoru pro BBC projevil jako realista, možná i skeptitk. O své mírové misi řekl: „Jdu do tohoto úkolu s otevřenými očima a bez iluzí. Vím, jak je to těžké, téměř nemožné. Neříkám nemožné, ale skoro nemožné.“ Kritizoval neústupnost syrské vlády i Radu bezpečnosti OSN. „Cítím těžkou váhu toho, že lidé umírají a my pro ně moc neděláme,“ dodal. 

Brahímí ve funkci nahradil Kofiho Annana. Nehodlá se sice zcela vzdát Annanova šestibodového mírového plánu, ale plánuje vlastní postup. Zda by prosazoval odstoupení prezidenta Asada, ovšem neupřesnil. Naopak se distancoval od opozice. „Pracuji pro dvě mezinárodní organizace, nehovořím vaším jazykem,“ vzkázal jí. 

Brahímí, jehož syrská opozice kritizovala za opatrné výroky, do funkce nastoupil v sobotu. Brahímí se v minulosti podílel na sjednání dohody o ukončení občanské války v Libanonu a působil rovněž v Afghánistánu.

V Sýrii se mezitím dál bojuje. V provincii Aleppo (Halab) zaútočilo letadlo na dům, kde se ukrývali civilisté, zemřelo 18 lidí. Mezi mrtvými je šest žen a dvě děti. O útoku informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (OSDH). Letadlo údajně mířilo na město Al-Báb, které využívají opoziční bojovníci jako základnu, neboť se nachází nedaleko města Aleppo. 

OSDH dnes zaznamenala útok i v Damašku. Syrské letectvo dnes bombardovalo pohraniční město Azaz, ležící tři kilometry od hranice s Tureckem. Město je častým terčem syrské armády a polovina z jeho 70 tisíc obyvatel už uprchla.

Francie varovala syrskou vládu, že zakročí, pokud režim použije chemické nebo biologické zbraně. „Naše reakce bude zásadní a velmi rychlá. Jednáme o tom zejména s našimi americkými a britskými partnery,“ prohlásil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. 

Damašek připustil, že disponuje chemickými zbraněmi, ovšem tvrdí, že je použije pouze v případě, že na Sýrii zaútočí někdo zvenčí.

Vydáno pod