Italští horníci přestali blokovat důl, uvěřili slibu vlády

Cagliari (Itálie) – Italští horníci ukončili po týdnu blokádu dolu na Sardinii. Vláda jim totiž slíbila, že ho na konci roku nezavře. Havíři se zabarikádovali v šachtě s dynamitem. Jeden z nich si dokonce demonstrativně podřezal zápěstí. Úřady teď zváží plán, podle nějž by mohl být důl částečně přeměněn na sklad oxidu uhličitého. Podle některých členů italského kabinetu je ale tento projekt příliš drahý.

Horníci zablokovali důl minulý týden. Zhruba stovka lidí zůstala 400 metrů pod zemí s 350 kilogramy výbušnin.

„Rozhodli jsme se zrušit okupační stávku,“ řekl zástupce horníků Stefano Meletti, který se dostal do popředí zájmu médií, když se v televizním záběru řízl do zápěstí. Předtím varoval, že horníci přistoupí k ráznému činu, pokud úřady neustoupí.

Horník se podřezal
Zdroj: ČT24

Důl na Sardinii je jediným místem v Itálii, kde se těží černé uhlí, jehož haldy teď blokují vjezd do provozu. Zájem o něj ale jinak klesá. Itálie naprostou většinu uhlí dováží a na výrobě elektřiny se navíc podílí jen z 15 procent. Důl Carbosulcis už několikrát čelil nejisté budoucnosti a protestující horníci jej v minulosti obsadili již několikrát - v letech 1984, 1993 a také v roce 1995, kdy zůstali v tunelu 100 dnů.