Na zubní kaz kokosem, zjistili vědci

Dublin - Bakterie, které způsobují zubní kaz, dokáže ničit kokosový olej. Po reakci s enzymy zastavuje růst streptokoků, které rozhodující měrou přispívají k tvorbě kazu. Kokosový olej napadá navíc i kvasinky, jež stojí za vznikem aftů. V budoucnu by se tak mohl stát významnou přísadou zubních past a atraktivní alternativou k fluoru, zjistili irští experti.

Tým odborníků z technologického ústavu v Athlone se při svém výzkumu zaměřil na účinky kokosového, rostlinného a olivového oleje v jejich přírodním stavu a nechal je reagovat s enzymy v procesu, který se podobá procesu trávení v lidském těle začínajícímu již v dutině ústní. Poté oleje otestoval v přítomnosti streptokoků. Pouze kokosový olej byl schopen potlačit množení většiny kmenů těchto bakterií.

Vědci sdělili, že při štěpení kokosového oleje pomocí enzymů se olej mění v kyseliny, které aktivně a efektivně bakterie zneškodňují. Kokosový olej si poradil mimo jiné s bakterií streptococcus mutans, která žije v ústní dutině člověka, přichycuje se na zubech a vylučuje žíravou kyselinu.