Beslan ani po osmi letech nezapomněl na oběti masakru

Beslan - Obyvatelé ruského Beslanu si připomněli masakr, k němuž před osmi lety došlo v místní škole. Během piety vypustili 334 balonků - každý z nich za jednu civilní oběť tragédie. Školu 1. září 2004 obsadili teroristé a více než tisícovku lidí vzali jako rukojmí. Po padesáti hodinách na budovu zaútočily speciální jednotky ruské armády. Zásah skončil smrtí 334 lidí - polovina z nich byly děti. Zraněno bylo 700 lidí. Beslan leží asi 15 kilometrů severně od Vladikavkazu, správního střediska Severní Osetie.

Oficiální vyšetřování odmítlo přiznat odpovědnost ruských úřadů za vznik celé situace i za nepodařené osvobození školy.  Podle úřadů za smrt rukojmích mohou rebelové, kteří odpálili nálože nastražené ve škole. Teprve poté podle nich začaly zasahovat bezpečnostní jednotky. Většina pozůstalých a svědků tvrdí ale opak. Chaotickou osvobozovací akci odstartovaly podle nich ruské bezpečnostní síly, které na školu vypálily granáty a rozpoutaly tak sérii smrtících explozí. Tvrdí, že operace ruských jednotek byla zpackaná a vláda a soudy se snaží zakrýt skutečnou pravdu o jejich selhání.

Pozůstalí po obětech si připomněli osmé výročí tragédie v Beslanu
Zdroj: ČT24

Ozbrojenci do školy v Beslanu vnikly ve středu 1. září 2004 v 10:00 místního času. Zadrželi asi 1 120 lidí. Odmítli propustit rukojmí i nabídku volného odchodu do Čečenska nebo Ingušska. Ve čtvrtek propustili 10 žen a 16 dětí včetně kojenců, v pátek 3. září pak povolili odvézt těla těch, kdo zahynuli při útoku na školu. Když se ale ke škole přiblížily nákladní vozy, zazněl ve 13:05 výbuch a následná střelba. Skupina školáků se dala na útěk. Podle oficiální verze po nich teroristé začali střílet a ruské jednotky reagovaly neplánovaným útokem, do něhož se zapojili i příbuzní rukojmích. Důvodem exploze bylo, že teroristé změnili rozmístění bomb a jedna přitom náhodně explodovala. Krátce před půlnocí místního času ruské jednotky odpor teroristů zlomily. Při akci bylo zabito 31 teroristů, zadržet živého se podařilo pouze jediného - Nur-Pašu Kulajeva. Ten byl v květnu 2006 odsouzen k doživotí.

K odpovědnosti za útok se přihlásil čečenský polní velitel Šamil Basajev. V červenci 2005 svůj podíl na útoku v Beslanu popřel, aby vzápětí oznámil, že k němu byl dotlačen ruskými tajnými službami. Plánoval totiž útok ve Vladikavkazu, o němž tajné služby věděly. Při pokusu o únik se poté prý náhodou ocitli v Beslanu. Basajev byl zabit v červenci 2006.

Rozhovor s Liborem Dvořákem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod