Padl trest za facebookovou vraždu, která šokovala Nizozemsko

Amsterodam - V Nizozemsku padl první rozsudek v případu tak zvané facebookové vraždy. Na rok do vězení pro mladistvé a k následné ústavní péči tam byl odsouzený patnáctiletý mladík čínského původu, který ubodal stejně starou dívku. Pro mladistvé je to v Nizozemsku maximální trest. Na vraždu si ho najali další dva teenageři, kteří stanou před soudem za měsíc. Spor vznikl kvůli dívčiným komentářům na Facebooku. Kauza vyvolala v zemi debatu o úloze sociálních sítí ve společnosti.

Ťin-chua ubodal letos v lednu stejně starou Joyce Winsie Hauovou v domě jejích rodičů v Arnhemu na východě země. Mladíka si na vraždu najali další dva mladiství - Polly (16 let) a její o rok starší přítel. Polly a Winsie byly kamarádky, obě dívky se však pohádaly poté, co druhá z nich na Facebooku kritizovala Pollyiny sexuální eskapády. Vražda se odehrála před očima dívčina mladšího bratra a pobodán byl i její otec. Ten dnes výši trestu pro vraha kritizoval. Rozsudek je na horní výši sazby pro stejně staré delikventy, soud přesto vzal v úvahu, že chlapec trpí „poruchou chování s psychopatickými rysy“.

Dvojice pachateli za vraždu údajně nabídla 100 eur a slib, že za něj bude platit v barech. Ten to popřel a tvrdil, že na něj byl ze strany obou teenagerů vyvíjen nátlak a že mu vyhrožovali. To ale posudky psychologů a psychiatrů vyvrátily.