Vychází kniha o smrti bin Ládina - No Easy Day

Washington - Ve Spojených státech dnes vychází kontroverzní kniha jednoho z členů amerického komanda. Ten v ní popisuje zabití šéfa al-Káidy Usámy bin Ládina. Jeho výklad se přitom odlišuje od oficiální verze událostí. Ministerstvo obrany proto varovalo, že zváží právní kroky proti všem, kteří se podílejí na zveřejnění knihy.

Kniha se jmenuje Nelehký den a popisuje postup elitního komanda, jehož členové zlikvidovali v té době nejhledanějšího teroristu světa - Usámu bin Ládina. Autor knihy Matt Bissonnette píše, že bin Ládina zasáhli američtí vojáci už ze schodiště, když vyhlédl ze svého pokoje. Podle oficiální verze stříleli až v ložnici. V té chvíli už ale terorista podle knihy umíral.

Ukázka z knihy No Easy Day:

„Sejmul jsem z postele pokrývku a začal mu otírat obličej. S každým pohybem mi byl obličej povědomější. Bylo zvláštní vidět ho tak zblízka. Přede mnou ležel důvod, proč jsme posledních deset let bojovali.“

Autor se nejdřív skrýval za pseudonymem Mark Owen, později ale novináři vypátrali jeho totožnost. Proto v minulém týdnu promluvil před kamerami, kde odmítl, že kniha je součástí předvolební kampaně. „Od začátku jsem se obával toho, že je období před volbami. Ale tahle kniha opravdu v žádném případě není politická,“ dodal autor.

Šestatřicetiletý voják prošel Irákem i Afghánistánem, od armády odešel krátce po zásahu. Vydání knihy naplánoval na jedenácté září. Vzhledem k obrovskému zájmu ho ale vydavatelství o týden uspíšilo. A odmítá, že by mělo své rozhodnutí měnit, ať už kvůli možnému vyzrazení služebních tajemství, nebo slibované pomstě islamistů.

Podle Pentagonu jsou v knize tajné informace

Podle mluvčího Pentagonu George Littla kniha obsahuje „citlivé a tajné“ informace a měla být předložena před vydáním ministerstvu ke kontrole. Autorův právník již minulý týden v pátek řekl, že jeho klient takovou povinnost neměl. Mluvčí neuvedl, jaké další kroky Pentagon podnikne. „Je několik možností, ale nemám v úmyslu zacházet do podrobností,“ řekl Little. Nesdělil, jaké problémy by mohlo zveřejnění citlivých informací v knize způsobit, ani které pasáže je obsahují.

George Little, mluvčí Pentagonu:

„Lidé, kteří se účastní operací, jako bylo zabití Usámy bin Ládina, musí ochránit citlivé a tajné informace. Kdybych se jako člen jednotky rozhodl o takové misi napsat knihu, vůbec bych neváhal nechat jí před publikací zkontrolovat. Tak prostě velí zdravý rozum - ale to se nestalo.“