Ve stojících ulicích Jakarty pofrčí aspoň internet

Jakarta - Obyvatelé Jakarty, kteří na Twitteru, Facebooku a v dopravních zácpách tráví víc času než lidé kdekoliv jinde na světě, budou moci od příštího měsíce v dopravních zácpách používat internet. Jakarta totiž plánuje instalovat kolem hlavních silnic bezdrátové připojení k internetu zdarma.

Podle guvernéra Jakarty Fauziho Bowa instalace internetového připojení nebude město stát nic. Vysílače zajistí soukromé společnosti, které kolem silnic instalují kabely s optickými vlákny.

Městská vláda uvedla, že WIFI kolem hlavních ulic je prvním krokem plánu, jehož cílem je udělat z Jakarty do roku 2015 jedno z nejpropojenějších měst na světě. Podle tohoto plánu bude připojení zdarma nainstalováno na všech veřejných místech včetně nemocnic, mešit a kostelů.

Otázkou je, jestli bude WIFI v Jakartě spolehlivé, nebo zda ho začnou trápit stejné neduhy jako místní dopravu. A mnozí kritici naznačují, že by tento krok mohl být jen pokusem guvernéra zajistit si hlasy před volbami vypsanými na 20. září.

Bowo v nich usiluje o znovuzvolení, což signalizuje řada populistických kroků, které v posledních měsících vyhlásil. V červenci například oznámil, že se chudí lidé mohou léčit zdarma v 88 nemocnicích. A začátkem srpna vedení města zveřejnilo program, který dětem zajistí 12 let bezplatné školní docházky. Dosud to bylo jen osm let.