Asad podpoří Červený kříž, až bude organizace „nezávislá“

Damašek - Nový ředitel Mezinárodního výboru Červeného kříže Peter Maurer se snažil přesvědčit syrského prezidenta Bašára Asada, aby jeho vláda vytvořila lepší podmínky pro humanitární pracovníky v Sýrii. Asad po jednání prohlásil, že práci MVČK podpoří, pokud se organizace bude řídit principy „nestrannosti a nezávislosti“.

Mezinárodní výbor Červeného kříže spolu se syrským Červeným půlměsícem od začátku roku poskytly humanitární pomoc 800 000 Syřanů, z nichž většina kvůli bojům odešla z domovů. Kvůli špatné bezpečnostní situaci ale nyní asi padesátka pracovníků Červeného kříže zůstává jenom v Damašku, v provinciích pracují pouze místní humanitární organizace.

Na schůzce s Asadem Maurer žádal o povolení rozšířit humanitární pomoc v Sýrii, jednalo se prý i o přístupu k potravinám, lékařské péči nebo k zadrženým, jejichž počet ochránci práv odhadují na několik tisíc. Organizace podle jejího mluvčího dostala na své otázky pozitivní odpovědi. Prezident podle syrské vlády nechá proudit humanitární pomoc k civilistům v oblastech bojů. 

Boje v celé Sýrii si dnes vyžádaly životy nejméně 31 lidí. Střety pokračovaly v severosyrském Aleppu (Halab), kde jsou podle opozičních zdrojů velké problémy se zásobováním. Do čtvrtí, jež kontroluje opozice, se prý nedostanou dodávky potravin, takže lidé musejí jídlo shánět na černém trhu a obcházet několik čtvrtí. Problémy jsou také s plynem na vaření a mnozí obyvatelé hovoří o kolektivním trestu a obležení. 

Ze Sýrie dál prchají civilisté. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) oznámil, že jenom za srpen to bylo 100 tisíc lidí. Což je vůbec nejhorší měsíční údaj od začátku nepokojů. Většina uprchlíků požádala o azyl v sousedních státech. Ze Sýrie po stovkách prchají Iráčané, kteří se sem uchýlili kvůli bojům v Iráku. 

Nejodvážnější a také nejbohatší z uprchlíků se podle agentury Reuters snaží z Turecka dostat dále do Evropy. Například Švédsko, vzdálené od Turecka 2 500 kilometrů, se letos a příští rok připravuje na přijetí až 17 tisíc Syřanů. Za první letošní půlrok se podařilo nelegálně proniknout do Evropské unie 12 tisícům Syřanů.

Stránky Al-Džazíry napadli hackeři podporující syrskou vládu

Internetové stránky katarské zpravodajské televize Al-Džazíra dnes napadli hackeři podporující vládu syrského prezidenta Bašára Asada. Důvodem byla údajná podpora televize „ozbrojeným teroristickým skupinám a šíření lží a vymyšlených zpráv“. Na arabském webu zpravodajského kanálu se objevila syrská vlajka a prohlášení odsuzující Al-Džazíru za její „postoje proti syrskému lidu a vládě“.

Al-Džazíra se povstáním v arabských zemích věnuje zevrubně a Katar, kde sídlí, je jedním z mála států v oblasti vedených sunnity, který se veřejně postavil za syrské povstalce. 

Vydáno pod