Náboženská svoboda po anglicku: Hidžáb a turban ano, křížek ne

Londýn - Na Evropský soud pro lidská práva se chtějí obrátit čtyři Britové kvůli možné náboženské diskriminaci v zaměstnání. Jde o křesťany, kteří – údajně kvůli své víře – o práci přišli a nebo museli čelit psychickému nátlaku. Ať už kvůli nošení křížku na krku, nebo názoru na homosexualitu. U britských soudů neuspěli.

Bývalá zaměstnankyně British Airways Nadia Eweidaová například dostala výpověď kvůli křížku na krku poté, co odmítla nabídku zaměstnavatele přejít z přepážky na jinou práci, kde by nebyla v kontaktu se zákazníky a kde by mohla křížek nosit. Firemní pravidla nedovolují zaměstnancům nosit viditelné šperky nebo ozdoby. Eweidaová sice křížek nosila od začátku, vidět ale byl až po zavedení nového typu služebních uniforem.

Eweidaová kauzu postupně hnala až k Nejvyššímu soudu. Argumentovala tím, že muslimové nebo sikhové mohou u British Airways nosit hidžáby a turbany a brát si dokonce během pracovní doby přestávky na modlitby. Soudy ale konstatovaly, že se nejedná o náboženskou diskriminaci, protože nošení křížku není požadavkem křesťanské doktríny, ale osobním rozhodnutím jednotlivce. To je údajně také rozdíl oproti muslimům a sikhům, jimž jejich víra oblečení a modlitby přikazuje. Ani podle mínění britské vlády by si křesťané neměli oblékat do práce viditelné znaky příslušnosti ke svému vyznání. 

U štrasburského soudu se bude projednávat také žaloba britské zdravotní sestry Shirley Chaplinové, kterou rovněž vyhodili kvůli křížku na krku. Sexuální terapeut Gary McFarlane zase přišel o práci poté, co odmítl kvůli víře poskytnout péči páru gayů. Pracovnice městského úřadu v jednom z londýnských obvodů Lilian Ladeleová zase odmítla oddat homosexuální pár a byla za to podle svých slov vystavena nepřípustnému tlaku ze strany zaměstnavatele.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Případy vyvolaly v Británii velký rozruch, média připomněla i několik let starý případ zdravotní sestry, která byla suspendována za to, že nabídla pacientovi, že se za něj bude modlit.

Kardinál Keith Patrick O´Brien z Edinburghu vyzval křesťany, aby křížek nosili denně. Křížek na krku podle něj vyjadřuje přání napodobit Krista a neměl by být pro ostatní problémem. Bývalý arcibiskup z Canterbury Lord Carrey zase obvinil soudy, že chtějí nařizovat křesťanům, jak se mají oblékat.

Podle průzkumu se každý pátý Brit domnívá, že křesťané v Británii jsou pronásledováni víc než jinde v Evropě. Velká Británie je přitom jednou z posledních zemí Evropy, kde je hlava státu formálně i hlavou státní anglikánské církve.