Obama chce zůstat v Bílém domě. První krok ho čeká v Charlotte

Charlotte (USA) - Ve městě Charlotte v Severní Karolíně začal třídenní sjezd, na kterém demokraté nominují na prezidenta Spojených států současného šéfa Bílého domu Baracka Obamu. Kandidátem na viceprezidenta opět bude Joe Biden. Ke slovu se dnes dostane první dáma USA Michelle, která má být volebním trumfem svého muže. Čeká se i na projev bývalého prezidenta Billa Clintona a exšéfky diplomacie Madeleine Albrightové. Obama pronese projev až na závěr sjezdu ve čtvrtek.

Demokraté se na sjezdu pod dohledem desítek tisíc novinářů z celého světa budou snažit přesvědčit Američany, že volba současného šéfa Bílého domu je pro ně lepším řešením než hlas pro republikána Mitta Romneyho. Romney přitom minulý týden na nominačním sjezdu své strany obvinil Obamu, že nesplnil své předvolební sliby a že se nyní lidé v USA nemají lépe než před čtyřmi lety. Podle posledních průzkumů jsou nyní šance obou politiků na zvolení v listopadovém hlasování rovnocenné.

Demokratického sjezdu se účastní 5 556 delegátů a 407 náhradníků. Polovinu delegátů tvoří ženy. Skoro třicet procent delegátů jsou černoši. Akci také bude přihlížet kolem 30 000 zástupců médií a zvláštních hostů. Obama nominaci přijme na fotbalovém stadionu, kde ho bude moci sledovat až 73 000 lidí.

Obamův trumf  - Michelle

Michelle Obamovou večer čeká stejný úkol jako Ann Romneyovou minulý týden – musí ukázat svého muže hlavně jako otce od rodiny a obyčejného člověka. Na otcovskou notu nedávno zahrál i samotný Obama – v rozhovoru pro CNN, když řekl, že otcovství je pro něj důležitější než debatování o politice. První pár USA často hovoří o významu jejich rodinných večeří, s 11letou Sashou a 14letou Maliou se Obama snaží trávit co nejvíc času.

Obamová se u Američanů těší velké popularitě, kladně ji vnímá 65 procent lidí. Zabývá se řešením dětské obezity, podporuje zdravou stravu ve školních jídelnách a aktivní životní styl. Na popularitě Michelle přidává i její smysl pro módu. Pro oficiální příležitosti se nezdráhá obléct ani v oděvních řetězcích, čímž získává sympatie i běžných Američanek.

Prezident bude účtovat a předloží nový plán

Nejtěžší práce ale čeká samotného Obamu. Na sjezdu bude muset obhájit své kroky, které učinil během prvního volebního období, a nastínit, jak by chtěl v Bílém domě pokračovat.

  • Ekonomika: Obama musí urputně bránit svou ekonomickou platformu, kterou ale zatím nedokázal plně prosadit. Skládá se ze zvýšení daní pro bohaté a předcházení daňových úniků a zavádění daňových škrtů.
  • Zdravotnictví: Největší legislativní úspěch Obamova prezidentství. Nejvyšší soud rozhodl, že reforma neodporuje americké ústavě. Právě starostí o desítky milionů nepojištěných Američanů současný šéf Bílého domu po nástupu do úřadu v roce 2009 odůvodnil svůj záměr reformovat zdravotnický systém. Obamovi přitom trvalo rok a půl, než reformu prosadil.
  • Zahraniční politika: Obama se na začátku svého prezidentství snažil o napravení pošramocené pověsti Spojených států v zahraničí. S Ruskem uzavřel dohodu o snížení počtu jaderných zbraní. Obamova zahraniční politika je ve světě hodnocena spíše pozitivně.
  • Sociální otázky: Obama vyzval k legalizaci manželství lidí stejného pohlaví a oznámil, že skončí deportace přistěhovalců, kteří se do Spojených států dostali jako děti. Demokraté tradičně těží z podpory žen, latinských Američanů a homosexuálů.
  • Přípravy na sjezd demokratů vrcholí autor: Justin Sullivan, zdroj: ISIFA
  • Sjezd demokratů autor: Win McNamee, zdroj: ISIFA
Telefonát Michala Kubala (zdroj: ČT24)