Umělci předali klíče od squatu Tacheles exekutorovi

Berlín - Poslední umělci opustili nejznámější německý squat Tacheles. Dvě dekády sloužil jako kulturní centrum a jeden z turistických magnetů města. Teď ho majitelé po dlouhých právních sporech nechali vyklidit. Tacheles, které začínalo jako nelegální squat po pádu Berlínské zdi, po dvacet let lákalo především levicové výtvarníky nebo hudebníky z celého světa.

Celkem 22 let umělci ve squatu tvořili, odráželi tlak majitelů, soudů a bezpečnostních služeb. V úterý ráno ale začal před squatem definitivně poslední happening. Exekutor se objevil v doprovodu hned 50 policistů. „Ustupujeme moci,“ prohlásila mluvčí centra Linda Černá. Umělci poslední klíče od budovy odevzdali bez odporu. „Je to krádež uměleckého díla podporovaná policií,“ dodal ovšem další mluvčí centra Martin Reiter.

Dům byl za druhé světové války poničen spojeneckým bombardováním, sídlilo tady totiž vrchní velitelství SS. Zdevastovanou budovu kdysi honosného obchodního domu ze začátku 20. století obsadila skupina umělců krátce po pádu Berlínské zdi, a zachránila ji tak před chystanou demolicí. Postupně výtvarníci získali za symbolickou cenu nájemní smlouvy. Vzniklo tu kino i hudební klub. Z Tacheles se stal turistický tahák, zamířilo sem i přes 2 tisíce návštěvníků denně. 

Squat Tacheles
Zdroj: ISIFA/Ray Tang / Rex Features

Jenže v roce 2008 původní majitel zkrachoval. Nový vlastník, státní banka Nordbank, po čtyřech letech právních tahanic prosadila nucené vyklizení budovy. Stěhovat se tak musí i český výtvarník Aleš One. V Tacheles strávil čtyři roky. „Celá ta kultura, to, co ten Berlín tvořilo, jde do háje,“ stěžuje si. 

Nordbank se k budoucnosti Tacheles vyjadřovat nechce. Objekt v samotném centru Berlína ale nejspíš skončí v dražbě. Zatímco umělci stěhují své obrazy do nových ateliérů, osud bývalého symbolu berlínské avantgardy je ve hvězdách.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)