Kreslený pád polského komunismu vychází v češtině

Varšava - Polsko mezi Jaruzelským a Walęsou očima malé holky. To je téma a podtitul komiksové knihy Marzi 1984-1987, která neotřele zachycuje klíčové okamžiky 80. let v zemi našich severních sousedů. Pozornost vzbudila už v prvním, francouzském vydání - teď vychází v českém překladu.

Vyprávění Marzeny Sowové o Polsku zachytil francouzský komiksový kreslíř Sylvain Savoia. S Marzenou se setkali na studiích ve francouzském Bordeaux. Podle autorky znal jako všichni Francouzi jen velká jména z novin - Jaruzelského, Walęsu nebo stanné právo.

Komiksová postavička dívky z průmyslového města se stává originálním průvodcem po historii jedné polské rodiny i celé východní Evropy 80. let. Právě na tom, co se děje doma v panelákovém bytě odezírá Marzi dění v celém tehdejším Polsku. Vzpomíná na benzin na příděl, fronty na toaletní papír, cesty populárním maluchem, vyhlášení stanného práva, havárii v Černobylu a hroutící se polskou ekonomiku.

„Já si myslím, že to není náhoda, že to je holka, kluci to reflektujou úplně jiným způsobem,“ domnívá se dokumentaristka Krystyna Krauze. „Byly i rodiny, kdy se ti opoziční vůdci skrývali i několik let a na ženách pak bylo rodinu udržet.“

Vydáno pod