Volby v Quebeku vyhráli separatisté, na vítězku voleb se střílelo

Quebec (Kanada) - Předčasné volby v kanadské provincii Quebec vyhrála Quebecká strana (PQ). Ta usiluje o samostatnost této převážně frankofonní provincie. Nedosáhla však na většinu křesel v jednokomorovém parlamentu, a proto bude muset vytvořit menšinovou vládu. Povolební vystoupení předsedkyně strany Pauline Maroisové poznamenal střelecký incident, při němž byli těžce zraněni dva lidé a třetí byl zabit. Podle CNN měla být cílem atentátníka právě Maroisová. Nejmenovaní představitelé policie uvedli, že střelcem je dvaašedesátiletý Henry Bain z quebeckého města La Conception.

Třiašedesátiletá Maroisová, která se stane první ženou v čele Quebeku, se po vítězství nechala slyšet, že se soustředí především na ekonomiku a boj s narůstajícím dluhem, který dosahuje 51 procent quebeckého HDP. Zároveň slíbila, že bude spolupracovat s ostatními quebeckými stranami. PQ totiž bude muset vytvořit menšinovou vládu, protože ve 125členném parlamentu získala 54 křesel a chybí jí devět poslanců k dosažení většiny. 

Maroisová Quebečanům také slíbila, že jednou budou mít svou zemi. Učinila ale rovněž vstřícné gesto vůči anglicky mluvící menšině v provincii, když uvedla, že bude respektovat její práva. Řekla to přitom anglicky, což je u této francouzsky hovořící političky nezvyklé.

Pauline Maroisová k anglicky mluvící menšině:

„Nemějte obavy, vaše práva budou zcela chráněna. Máme společnou historii a chci, abychom společně tvořili naši budoucnost.“

Po vítězství Maroisové se v Montrealu střílelo

Během povolebního projevu ji z pódia náhle odvedli bodyguardi poté, co u budovy koncertního sálu v Montrealu, kde hovořila, ozbrojený muž v černé kukle postřelil dva lidi, kteří byli převezeni do nemocnice. Policie později oznámila smrt třetího člověka, který hospitalizován nebyl a jehož tělo bylo nalezeno na místě střelby. Jedna z osob převezených do nemocnice je v kritickém stavu, druhá byla ošetřena kvůli šoku. Útočník, jímž je asi padesátiletý muž, se údajně snažil také sál zapálit. Policisté sice motiv jeho činu neuvedli, ale když ho vlekli z místa pryč, volal francouzsky s anglickým přízvukem: „Angličané se probouzejí!“ Maroisová se po incidentu vrátila na pódium a vyzvala shromážděné, aby se rozešli. Podle CNN měla být terčem útoku právě ona.

Vítězstvím PQ končí devítileté vládnutí liberálů, které v předvolební kampani poškodila především obvinění z korupce a protesty studentů nespokojených se zvýšením školného. Dosavadní quebecký premiér Jean Charest, jehož strana získala 48 křesel, již uznal porážku a telefonicky poblahopřál Maroisové k vítězství. Budoucí premiérce gratuloval také kanadský premiér Stephen Harper. Ve svém prohlášení si ale neodpustil ani narážku na požadavky PQ na nezávislost Quebeku: „Nemyslíme si, že by Quebečané chtěli znovu otevírat staré ústavní spory z minulosti.“

Vlády vedené Quebeckou stranou vyhlásily referenda o nezávislosti provincie v minulosti dvakrát, v letech 1980 a 1995. Ani jedno z nich však nebylo úspěšné. Současné průzkumy veřejného mínění ukazují, že odtržení od Kanady podporuje jen 28 procent obyvatel Quebeku.

Oslavy vítězné strany v Quebeku zastínila střelba (zdroj: ČT24)