Japonsko-čínský spor o ostrovy má řešení: Odkoupit

Tokio - Japonská vláda se podle tamních médií dohodla na koupi sporných ostrovů ve Východočínském moři. Soukromému majiteli údajně zaplatí za tři z pěti ostrovů 2,05 miliardy jenů (asi 520 milionů korun). Napětí, které mezi Pekingem a Tokiem kvůli souostroví panuje už desítky let, minulý týden výrazně vzrostlo. Japonsko vyhostilo čínské aktivisty, kteří přistáli s rybářským člunem u jednoho z ostrovů a vyvěsili tam čínskou vlajku.

Neobydlené ostrovy, které jsou v Japonsku známé jako Senkaku a v Číně jako Tiao-jü, jsou už dlouho problematickým bodem japonsko-čínských vztahů. V posledních měsících napětí vzrostlo poté, co se na ostrovech vylodili japonští nacionalisté. To vyvolalo v Číně protesty a před týdnem napadl vozidlo japonského velvyslance v Pekingu muž, který z něj strhl japonskou vlaječku.

Ostrovy ležící asi 200 kilometrů severovýchodně od Tchaj-wanu spravuje Japonsko, ale nároky na ně krom Číny vznáší i Tchaj-wan. Skalnatá země není obydlená, ale vody, které ji obklopují, jsou velmi bohaté na ryby a obsahují zřejmě značné zásoby zemního plynu. Japonsko za druhé světové války okupovalo velkou část Číny a kolonizovalo Korejský poloostrov. Tato skutečnost vyústila v územní spory, které se nevyřešily ani sedm desetiletí po skončení válečného konfliktu.