Propuštěný ázerbájdžánský vrah přijel domů jako hrdina

Baku - Ázerbájdžánský voják Ramil Safarov, který v Maďarsku zabil arménského důstojníka, byl ve své vlasti povýšen do hodnosti majora a dostal výplatu na osm let dopředu. V rodném městě Sumgaitu ho jako hrdinu přivítaly tisíce lidí. Ázerbájdžánec byl za vraždu z roku 2004 na jazykovém kurzu NATO odsouzen v Budapešti na doživotí. Maďaři ho ale nedávno vydali do rodné země s tím, že si trest odpyká tam. Po návratu do vlasti ale ihned dostal milost. Jeho propuštění kritizuje téměř celý svět včetně USA a Ruska. Arménie po vydání zločince přerušila s Maďarskem diplomatické styky.

Milost v případu vraždy Arména Ázerbájdžáncem je citlivé téma kvůli konfliktním vztahům obou zemí. Válku o Náhorní Karabach, arménskou enklávu na území Ázerbájdžánu, země svedly na přelomu 80. a 90. let minulého století, vyžádala si na 30 000 obětí. O řešení problému Náhorního Karabachu od roku 1992 usiluje Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, podle níž omilostnění Safarova narušilo mírový proces v regionu.

Ramil Safarov
Zdroj: ČTK/AP/Aziz Karimov

Ázerbájdžánský ministr zahraničí Elmar Mammadyarov na kritiku reagoval prohlášením, že to byli Ázerbájdžánci, na nichž byly během války o Karabach páchány etnické zločiny. Safarovův čin je podle něj důsledkem okupace části Ázerbájdžánu Arménií.

V arménském hlavním městě Jerevanu se o víkendu konaly protesty, jejichž účastníci mimo jiné pálili ázerbájdžánské vlajky. Proti rozhodnutí maďarské vlády se protestovalo i v Budapešti. Maďarský ministr spravedlnosti Tibor Navracsics nepředpokládal, že jeho ázerbájdžánský protějšek Safarovův trest zruší. Budapešť prý měla od Baku písemné záruky, že trest bude pokračovat. Ázerbájdžán je členem Rady Evropy a dalších organizací, a proto o jeho důvěryhodnosti Budapešť nepochybovala.

Ázerbájdžán se obává atentátu na omilostněného vraha

Ázerbájdžánské ministerstvo obrany obvinilo Arménii, že chystá atentát na kontroverzně omilostněného Safarova. Rozkaz prý údajně vydal přímo arménský prezident Serž Sargsjan. V Baku dům Safarova hlídá policie a pouští jen dobře prověřené rodinné známé. Arménský tisk oproti tomu tvrdí, že atentát na Safarova bude v režii Ázerbájdžánu. Veterán karabašského konfliktu, generálmajor Arkadij Ter-Tadevosjan uvedl, že Safarova Ázerbájdžánci sami zabijí a obviní z činu atentátníka s arménským jménem, což jim zavdá příčinu začít znovu boje s Arménií.

Ázerbájdžánská státní agentura AzerTAc napsala, že údajná arménská teroristická organizace ASALA připravuje pumové útoky na ázerbájdžánské diplomatické mise v zahraničí. Baku proto podle mluvčího ázerbájdžánského ministerstva vnitra požádá hostitelské země, aby zvýšily ostrahu ázerbájdžánských zastupitelských úřadů.