V Belfastu se už třetí noc perou separatisté s unionisty

Belfast - Už třetí noc pokračovaly v severoirském Belfastu střety mezi policií, katolíky a protestanty. Pouliční rvačky mezi separatisty, kteří usilují o odtržení od Velké Británie, a unionisty, věrnými Velké Británii a královně, začaly v neděli po průvodu republikánů. Na policii útočili zápalnými lahvemi a cihlami a 60 policistů zranili.

Podnět ke střetům dal podle policie incident na nedělní ohlášené demonstraci severoirských separatistů. Pochod za odtržení Severního Irska od Británie se pokusilo narušit zhruba 350 lidí požadujících zachování svazku s Londýnem. V noci pak střety mezi znepřátelenými skupinami pokračovaly.

Konflikt mezi separatisty a příznivci zachování unie s Británií se v Severním Irsku táhne desítky let a má i sektářské pozadí, protože unionisté jsou převážně protestanti, zatímco republikáni požadující oddělení od Británie katolíci. Od roku 1969 do podepsání dohody mezi oběma znesvářenými stranami v roce 1998 zahynulo při teroristických útocích a při nepokojích asi 3 500 protestantů a katolíků.