Před klíčovou bitvou prchají z Kismaya stovky lidí

Mogadišo - Stovky lidí utekly ze somálského přístavního města Kismayo, které před očekávanou pozemní vojenskou operací proti somálským radikálům v minulých dnech ostřelovalo keňské námořnictvo. Kismayo je poslední velkou baštou somálského radikálního hnutí Šabáb, které vede boj proti somálské vládě.

Mezinárodní jednotky Africké unie a keňské síly v posledních měsících vypudily radikály z řady jejich dosavadních útočišť včetně hlavního města Mogadiša. Nyní se prý keňské pozemní jednotky přibližují k jihosomálskému Kismayu a chystají na tuto poslední velkou baštu Šabábu vojenský útok. V sobotu a v neděli bylo podle mluvčího keňské armády při ostřelování zabito sedm podezřelých členů Šabábu. Keňští velitelé původně chtěli Kismayo dobýt do srpna. Plány ale prý zhatila potřeba postarat se o lidi v již osvobozených městech.

Ze somálského Kismaya utíkají stovky lidí (zdroj: ČT24)

Obyvatelé města tvrdí, že islamisté jim nařídili Kismayo neopouštět. Lidé se ale prý v obavách před možnou nadcházející bitvou rozhodli riskovat i přísný trest, který by jim v případě dopadení mohl hrozit. Utekly už stovky lidí. Sami islamisté se do Kismaya stáhli z měst, která jednotky Africké unie a keňští vojáci dobyli v minulých týdnech. Jedním z takových měst je například Marka na pobřeží na cestě z Mogadiša do Kismaya. Oba přístavy jsou na strategickém místě a islamistům podle OSN mimo jiné umožnily vydělat miliony dolarů na prodeji dřevěného uhlí. „Přístavy jsou pro Šabáb zdrojem příjmů a díky lodím je taky používají pro zásobování municí,“ vysvětluje Paul Lokech, velitel jednotek Africké unie.

Somálsko, které od roku 1991 nemá fungující centrální vládu, v posledních týdnech zaznamenalo pokrok. Začala platit nová ústava a nedávno zvolený parlament by měl do 10. září zvolit nového prezidenta. Islamisté mají ale stále dost síly a pod kontrolou značnou část země. Navíc se jim daří mezi Somálci rekrutovat další bojovníky. Lidé po letech chaosu nové vládě nevěří.