Ze Sýrie se stal podle Turecka teroristický stát

Damašek - Při násilných střetech v Sýrii přišlo dnes o život nejméně 115 lidí. Egyptský prezident Muhammad Mursí se na ministerské schůzce Ligy arabských států (LAS) vyslovil pro změnu vlády v Sýrii a oznámil brzkou regionální schůzku o situaci v této zemi. Podle Turecka vytvořil syrský prezident Bašár Asad ze Sýrie teroristický stát.

Vojenské letectvo bombarduje v největším městě Aleppu (Halab) čtvrti ovládané povstalci. Těžké boje jsou hlášeny také o letiště ve východosyrském Búkamálu. Boje tam trvají od 1. září, kdy povstalci obsadili budovu letectva se zásobami protiletadlových střel. Opoziční oddíly se už několik dní zaměřují na vojenská letiště a z několika z nich hlásí desítky zničených vrtulníků i bojových letadel. Chtějí co nejvíce ochromit armádní letectvo, jemuž se svými zbraněmi nemohou konkurovat. Povstalci také oznámili, že se jim v úterý v severosyrské provincii Idlib podařilo sestřelit dvě armádní letadla. Státní sdělovací prostředky se vyjádřily k jednomu z těchto údajně dvou případů; letadlo se prý zřítilo kvůli technickým problémům.

V úterý večer poprvé ve své funkci zvláštního zmocněnce OSN a Ligy arabských států ve Valném shromáždění OSN promluvil Lachdar Brahímí. Řekl, že ztráty životů v Sýrii jsou otřesné a míra zkázy dosahuje katastrofických rozměrů. Požádal o širokou mezinárodní podporu, která podle něj musí být jednotná. Brahímí vystřídal Kofiho Annana, jemuž se za půl roku nepodařilo prosadit jeho mírový plán.

Opozice marně žádá o to, aby ji svět začal oficiálně vyzbrojovat a zastavil zbrojní dodávky pro Damašek. Ty pocházejí hlavně z Íránu, opozici poskytuje pomoc neoficiálně Katar a Saúdská Arábie. USA podezírají Írán, že využívá pro zásobovací letadla mířící se zbraněmi do Sýrie irácký vzdušný prostor. Iráčané sice přiznali, že íránská letadla nad jejich územím přelétávají, ale Teherán prý premiéra Núrího Málikího ujistil, že na palubách jsou jen humanitární potřeby.

Recep Tayyip Erdoğan, turecký premiér:
„V Sýrii probíhá masakr. Svět nereaguje a Rada bezpečnosti OSN není schopná zabíjení v zemi zastavit. Syrský režim proto svoje útoky stupňuje.“

Muhammad Mursí, egyptský prezident:
„Syrský režim se musí poučit z nedávné historie. Změna musí přijít hned, s vaší vůlí podpořit syrský lid. Syřané by si měli vybrat vlastní osud, vůdce a budoucnost.“

Mursí vyzval Asada, aby odstoupil dřív, než bude pozdě

Mursí Asadovi vzkázal, aby se poučil z nedávných historických událostí na Blízkém východě a odstoupil dříve, než bude pozdě. Egypt se domnívá, že o řešení syrské krize se mají zasazovat hlavně regionální hráči. Řadí k nim kromě sebe Turecko, Saúdskou Arábii a Írán. Zástupci těchto zemí se v nejbližší době sejdou, sdělil Mursí, který se dnes v rozporu se zvyklostmi svého předchůdce Husního Mubaraka zúčastnil pravidelného jednání ministrů zahraničí LAS.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan na jednání své strany uvedl, že syrský režim se stal teroristickým státem. Ze země utíká stále víc lidí. Syrských uprchlíků je dohromady už přes 230 tisíc. Šéf americké agentury pro mezinárodní rozvoj oznámil, že USA uvolní dalších 21 milionů dolarů (skoro 413 milionů korun) na pomoc syrským uprchlíkům na území Sýrie i v zahraničí. Celková humanitární pomoc Washingtonu v Sýrii a v sousedních zemích tak přesáhla 100 milionů dolarů.