Slovenští Romové chystají protesty: Hlad, bída a utrpení se nedají vydržet

Bratislava – Slovenští Romové připravují protesty a uvažují dokonce o zahájení hladovky. Informovala o tom slovenská unie Romů. Vláda premiéra Fica podle ní neřeší problémy Romů, jako je nezaměstnanost, nízké sociální dávky a špatné vztahy s majoritou. Stovky Romů se proto chystají 20. září vyrazit do Bratislavy, kde před úřadem vlády zahájí protestní hladovku. Chtějí tak donutit vládu, aby s nimi jednala.

„Žije se nám skutečně těžko a úřady nám nevycházejí vstříc. Jen si vzpomeňte na všechny sliby, kolik jich bylo, a jak to všechno skončilo! Hlad, bída a utrpení. To se nedá vydržet donekonečna. Jestli si nepomůžeme sami, nepomůže nám nikdo,“ prohlásil pro pravdu.sk šéf romské unie František Tanko. 

Slovenská unie Romů proto vyzvala všechny Romy, aby se 20. září vydali do Bratislavy. Protest se měl přitom původně konat už 10. září, jenže organizátoři nenašli dopravce, který by Romy z východu Slovenska do hlavního města přivezl, museli tedy akci odsunout. 

„Prosíme naše Romy, romské lídry, nevládní organizace, stejně jako všechny, kterým není osud slovenských Romů lhostejný, aby se shromáždění zúčastnili, a vyjádřili tak svoji solidaritu,“ stojí ve výzvě na facebookové stránce unie

Romové si stěžují hlavně na to, že vláda s nimi vůbec nekomunikuje, už v květnu unie žádala premiéra Fica o schůzku, na které by představili Romové své požadavky. Do dnešního dne se jim ale z vlády nikdo neozval.

Telefonát Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Romové na Slovensku

V loňském sčítání lidu se k romské menšině přihlásilo 106 tisíc lidí. Skutečný počet Romů žijících na Slovensku je podle odhadů ale mnohem vyšší.

Slovensko dlouhodobě čelí kritice mezinárodních organizací za údajnou diskriminaci Romů při vzdělávání, zdravotní péči a bydlení. Bratislava také prohrála u Evropského soudu pro lidská práva spor v případu sterilizace Romky.

Slovensko navíc s příchodem nového školního roku znovu čelí kritice za údajnou segregaci romských žáků. Nevládní organizace Amnesty International (AI) upozornila na vyčleňování Romů do zvláštních tříd ve východoslovenské Levoči.

Už loni zdejší základní škola zřídila oddělené třídy pro romské děti. AI teď znovu upozorňuje, že navzdory kritice škola segregaci žáků podle barvy pleti nezrušila a že podobné rozdělení existuje i v dalších třídách. „Tento případ není ojedinělý. Tisíce romských dětí na celém Slovensku nadále navštěvují oddělené, výlučně romské školy a třídy, což pro ně znamená odepření práva na vzdělání bez diskriminace,“ uvádí organizace.

Jenže slovenské úřady se brání, prý nejde o diskriminaci. Primátor města Miroslav Vilkovský tvrdí, že škola vytvořila pro romské děti individuální podmínky, ve standardních třídách by údajně tito žáci dosahovali horších výsledků.

Slovenští Romové
Zdroj: ISIFA/SME/Tomáš Benedikovič
Vydáno pod