Při výbuchu v indické továrně na pyrotechniku zemřely desítky lidí

Dillí - Při rozsáhlém požáru v továrně na zábavní pyrotechniku na jihu Indie zemřelo nejméně 40 lidí. Desítky dalších jsou zraněny, řada z nich má vážné popáleniny. Podle místních médií může počet obětí ještě stoupnout. Zatím není jasné, proč požár vypukl.

Záchranné práce komplikovaly pokračující exploze. Policisté se kvůli nim nemohli do továrny dostat. Oheň se rozšířil do 40 ze 60 místností provozovny, která se nachází ve městě Sivakasi ve státě Tamilnádu.

Svědkové vypověděli, že z továrny, v níž bylo uskladněno velké množství petard i materiálu k jejich výrobě, šlehaly obrovské plameny. Hasičům se mohutný požár podařilo dostat po několika hodinách jen zčásti pod kontrolu. 

Požár v indické továrně na pyrotechniku
Zdroj: ČT24

V továrně pracovalo kolem 300 lidí. Záchranáři ale budou moci zjistit přesnou bilanci a informace o všech pracovnících teprve, až bude požár zdolán úplně.
   
Příčiny neštěstí zatím nejsou známy. V oblasti se nachází řada továren produkujících zábavní pyrotechniku, která se s oblibou používá při náboženských slavnostech a při svatbách po celé Indii a rovněž se vyváží do dalších asijských zemí. Některé výrobny pyrotechniky byly zřízeny ilegálně v domovech místních občanů a nesplňují základní bezpečnostní normy.