Olmert u soudu unikl potupnému verdiktu

Jeruzalém - Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert nejspíš unikne potupnému konci kariéry. Izraelská prokuratura pro něj za korupci nenavrhla trest, který by pro něj znamenal veřejné morální zahanbení – sedm let by nesměl veřejně působit a přišel by i o výhody, které požívá jako expremiér. Olmertovi ale i tak hrozí půl roku vězení nebo veřejně prospěšných prací. Případný půlroční trest pro expremiéra bude soud probírat během následujících dvou týdnů.

Sám Olmert se již před rozsudkem zbavil veškerých výhod, které mu plynou z postavení expremiéra. Mezi ně jako výsluha patří nárok na automobil, kancelář, personál, telefon a s nimi spojené náklady. Neplánuje ani, že by se vrátil do politiky. Snažil se tak zřejmě předejít případnému potupnému verdiktu, který by ho vypověděl z veřejného života. 

Olmert byl v roce 2008 obviněn z korupce. Té se měl dopustit, když působil jako starosta Jeruzaléma a později jako ministr průmyslu a obchodu. Už v červenci ho soud shledal vinným, že podporoval firmy, které zaměstnávaly jeho přátele. Expremiér čelil i dalším korupčním kauzám, většinou se ale na žalobu nenašlo dost důkazů. 

Proces s Olmertem je považován za bezprecedentní, protože je to poprvé, kdy se izraelský soud zabývá kriminálními kauzami spojenými s bývalým premiérem.

Olmertovy potíže se soudy navíc nekončí. Letos byl spolu s 12 osobami obviněn z korupce v rámci takzvané kauzy Holyland. Jde o úplatkářský skandál, který se točí kolem výstavby stejnojmenného jeruzalémského sídliště. Olmert v době, kdy zastával úřad starosty Jeruzaléma, údajně přijal od investorů milionový úplatek.