Stovky afghánských vojáků propuštěny kvůli podezřelým dokumentům

Kábul - Afghánská armáda propustila stovky vojáků podezřelých z napojení na povstalce. Čistka je odpovědí na stoupající počet útoků na zahraniční jednotky a členy afghánské policie nebo armády. Naposledy takto koncem srpna zemřelo několik Australanů. Prověrky začaly před půl rokem a mají pokračovat. Mluvčí afghánského ministerstva obrany Muhammad Záhir Azímí uvedl, že řada vojáků, kteří byli zbaveni služby, měla podezřelé dokumenty - buď neúplné, nebo zfalšované. Řada Afghánců se hlásí do armády či k policii, protože jim to zajišťuje slušný plat a stabilní zaměstnání.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v telefonickém rozhovoru s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím vyjádřil „hluboké znepokojení“ nad prudkým nárůstem atentátů proti zahraničním vojákům. Dva vojáci NATO zahynuli i dnes, když jejich vrtulník zřejmě zasáhli bojovníci Talibanu.

V letošním roce bylo zabito nejméně 45 zahraničních vojáků při útocích Afghánců v uniformách, ať už armádních nebo policejních. Útoky se přitom v posledních týdnech vystupňovaly. Za celý loňský rok zahynulo v Afghánistánu 35 zahraničních vojáků. „Používání stejnokrojů afghánských národních bezpečnostních sil při útocích na zahraniční vojska je velmi vážný problém nejen pro ministerstvo obrany, ale také pro afghánskou vládu,“ konstatoval Azímí.

Muhammad Záhir Azímí, mluvčí afghánské armády:

„Na základě našeho vyšetřování byly stovky podezřelých vojáků zadrženy a propuštěny z armády. Nezávislé vyšetřování pokračuje ve spolupráci s afghánskými bezpečnostními silami a mezinárodními silami.“

Rasmussen Karzáího ujistil o „pokračujících závazcích vůči misi ISAF“ a zdůraznil, že strategie aliance v Afghánistánu zůstává nezměněna, řekla mluvčí NATO Carmen Romerová. „Generální tajemník však také s prezidentem Karzáím sdílí jeho hluboké znepokojení nad útoky zevnitř,“ dodala mluvčí.

Afghánská armáda propustila stovky vojáků (zdroj: ČT24)

Rasmussen nastínil opatření, která by měla pomoci takové útoky zastavit. Mají zahrnovat přísnější kontrolní postupy, posílení kontrarozvědné činnosti i posilování povědomí o odlišné kultuře. Šéf NATO vyzval Karzáího, aby se osobně zasadil o prosazení těchto kroků. „Prezident Karzáí ujistil generálního tajemníka, že dělá všechno možné, aby takovým útokům zabránil,“ dodala mluvčí.

Už v pondělí Rasmussen Reuters řekl, že útoky nenaruší plán aliance postupně předat odpovědnost za bezpečnost Afghánistánu afghánským složkám a stáhnout většinu vojáků do konce roku 2014.  

Vydáno pod