Čínský řidič, který přejel dítě a zmizel, dostal 3,5 roku vězení

Peking - Ke třem a půl roku vězení byl odsouzen čínský řidič, který loni v říjnu srazil dvouletou holčičku ve městě Fuo-šan na jihu země a z místa nehody ujel. Případ vyvolal obrovské rozhořčení čínské veřejnosti, protože záběry z bezpečnostní kamery ukázaly, že dívence ležící bezvládně uprostřed silnice nepomohlo dalších 18 kolemjdoucích. Dívka o několik dní později v nemocnici svým zraněním podlehla.

Soud ve Fuo-šanu uznal řidiče vinným z neúmyslného zabití, ale udělil mu mírný trest, prý proto, že se sám přihlásil policii a zaplatil část výdajů na lékařskou péči pro postiženou.

Ze záběrů bezpečnostní kamery je patrné, že šofér dodávky dívku jménem Wang Jüe nejprve srazil, chvilku zaváhal, když se oběť dostala pod kola jeho vozu, ale pak z místa zmizel, když ještě dívce přejel nohy. Před soudem muž uvedl, že se domníval, že do něčeho narazil, ale nezastavil, aby situaci zkontroloval.

Ulicí pak prošla asi desítka lidí, včetně matky s dítětem, projel tudy cyklista i motocyklista, všichni se ale zraněné obloukem vyhnuli a pokračovali bez mrknutí okem v cestě. Teprve poté, co děvče srazilo další auto, si ho všimla 58letá žena, která se živí sbíráním odpadků, přesunula ho na chodník a začala shánět jeho rodiče. Žena byla za svůj čin později oceněna jako „vzor národa“. Podle čínského tisku holčička, přezdívaná Jüe Jüe, utekla do ulice před otcovým železářstvím.

Případ vyvolal v říjnu obrovské pobouření na čínském mikroblogu Weibo, kde se rozproudila diskuse o morálních hodnotách současné čínské společnosti, kterou prý stále více charakterizují osobní a finanční zájmy a lhostejnost k okolí.

Vydáno pod