Gepard je o fous rychlejší než Bolt - ale jen na trenažéru

Londýn – Čtyřnohý robot americké armády Cheetah (Gepard) umí běžet rychleji než sprinter Usain Bolt. Dosáhl rychlosti přes 45,5 kilometru za hodinu, zatímco jamajský rekordman to dotáhl na necelých 45 kilometrů za hodinu. Robota s finanční podporou Pentagonu vyvinula firma Boston Dynamics a mohl by být nasazován v terénech, kde mají problémy kolová vozidla. Pomáhat by mohl při mimořádných událostech, humanitárních akcích i v obranných misích.

Kdyby se Cheetah postavil Boltovi, porazil by robot Bolta teoreticky na sto metrech i na dvoustovce. Američtí konstruktéři ale přiznávají, že v reálu zatím na takové výkony připraven není. „Musíte si uvědomit, že robot Cheetah běhá na trenažéru bez aerodynamického odporu a energii mu dodává vnější zdroj, který nemusí nést,“ uvedla firma v tiskové zprávě s tím, že Bolt tak stále zůstává lepším atletem.

Cílem je vytvořit robota, jenž by dokázal volně běhat v terénu. Tato varianta se bude jmenovat Wildcat (Divoká kočka) a měli by ji otestovat počátkem příštího roku.