Obama nabídl Američanům nesnadnou cestu k lepší budoucnosti

Charlotte - Šéf Bílého domu Barack Obama přijal na sjezdu demokratů opětovnou nominaci své strany na prezidenta. Američané mají podle něj na vybranou mezi dvěma fundamentálně odlišnými vizemi. Buď se s ním vydají na nesnadnou cestu k lepší budoucnosti, anebo půjdou s republikány, kteří prý zvrátí pokrok dosažený za jeho vlády. Soupeři listopadových prezidentských voleb jsou tak definitivně jistí - současný demokratický prezident Barack Obama se v nich utká s republikánským kandidátem Mittem Romneym.

„Pokud věříte, že naše krajina může být posetá novými podniky a továrnami, že naši budoucnost může pohánět nová energie, že nové školy poskytnou tomuto národu snílků žebříky k příležitostem, pokud věříte v zemi, kde každý dostane spravedlivou šanci, každý se na ní spravedlivě podílí a každý hraje podle stejných pravidel, pak potřebuji, abyste letos v listopadu volili,“ řekl Obama.

Zároveň předestřel svůj ekonomický program, který spočívá na podpoře exportu, vzdělání, nových pracovních míst a ekologických zdrojů energie. Podle amerického prezidenta jsou tyto cíle dosažitelné v příštích čtyřech letech. Obama nicméně varoval, že cesta k nim nebude snadná, a požádal svoje spoluobčany o trpělivost a více času.

„Přijímám vaši nominaci na prezidenta Spojených států.“

„Necítíte se ráno dobře? Vezměte si dva daňové škrty.“

„Nechci předstírat, že cesta, kterou jsem vybral, je rychlá a jednoduchá. Nezvolili jste mě, abych vám říkal, co chcete slyšet. Zvolili jste mě, abych vám řekl pravdu. A ta je taková, že nám zabere několik let, než vyřešíme naše problémy, které se rozvíjely po desetiletí.“

„Naše problémy lze vyřešit. Výzvám lze dostát. Cesta, kterou nabízím, může být těžší, ale vede na lepší místo. Žádám vás, abyste si vybrali tuto budoucnost.“

„Volby před čtyřmi lety nebyly o mně. Ty volby byly o vás. Drazí spoluobčané, VY jste byli ta změna.“

Obama se pustil do republikánů, připomenul Romneyho faux pas v Londýně

Šéf Bílého domu ve své řeči opakovaně kritizoval republikány a jmenovitě i Romneyho. Vytknul jim například, že jdou na ruku velkým těžařským firmám anebo že chystají nezodpovědné daňové úlevy pro bohaté, které jen zvýší zadlužení země. „Necítíte se ráno dobře? Vezměte si dva daňové škrty,“ ironizoval Obama republikánské ekonomické návrhy.

Romney na Obamu reagoval v předtočeném vzkazu. Šéfovi Bílého domu v něm připomenul vysokou nezaměstnanost v zemi ve výši 8,3 procenta. Vytknul mu také nesplněný slib z uplynulé volební kampaně, kdy Obama uvedl, že sníží zadlužení země o polovinu. Ve skutečnosti ale vzrostlo zhruba o pět bilionů na již více než 16 bilionů dolarů. „Neměl by dávat nové sliby, ale skládat účty za ty, které již dal,“ uvedl republikán.

Projev Baracka Obamy na sjezdu demokratů
Zdroj: ČTK/AP/J. Scott Applewhite

Obama naopak ve svém projevu také Romneyho a jeho kandidáta na viceprezidenta, kongresmana Paula Ryana, kritizoval za to, že nemají zkušenosti se zahraniční politikou. Romneymu připomenul například jeho cestu na olympiádu v Londýně, kde se republikánskému kandidátovi podařilo urazit hostitele.

Prezident připomenul, že splnil slib a ukončil válku v Iráku. Zmínil také oslabení teroristické sítě al-Káida včetně zabití jejího šéfa Usámy bin Ládina. Obamovi se prý také podařilo utužit spojenectví po celém světě.

Barack Obama se svou ženou Michelle
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

Před Obamou vystoupil viceprezident Joe Biden. Šéfa Bílého domu vylíčil jako rozhodného vůdce, který se nebál zachránit americký automobilový průmysl, či riskantní misi, jež skončila zabitím bin Ládina. Amerika je podle Bidena díky Obamovi z nejhoršího venku, cesta oživení ale ještě není u konce. Zároveň varoval každého včetně republikánů, aby Ameriku nepodceňovali. V minulosti se to prý každému, kdo to udělal, vymstilo.

Šéf Bílého domu měl původně k voličům v Charlotte promlouvat na fotbalovém stadionu pro až 73 tisíc diváků. Demokraté ale nakonec projev přesunuli pod střechu do arény, kde se koná sjezd. Odůvodnili to obavami z průtrže mračen, které se ale nakonec nevyplnily. Obama tam mluvil asi k 22 000 nadšeným lidem. Byla mezi nimi i bývalá kongresmanka Gabrielle Giffordsová, zotavující se z atentátu, jež se krátce objevila na pódiu.

Před Ameriku předstoupil jiný Obama. Už ne kandidát naděje na změnu, ale prezident skládající účty, proč ta změna nebyla větší a proč té naděje tolik ubylo. Zklamaným připomínal, že nikdy nesliboval perfektního prezidenta, ty nalevo přesvědčoval, že neprodal ideály, ty napravo, že není nebezpečný ideolog. Má teď nižší popularitu než Bush po prvním období a čelí kritice. Žádný prezident od velké krize neobhájil křeslo s tak vysokou nezaměstnaností.

Obamův projev uzavřel dva týdny, kterým dominovaly nominační sjezdy. Nyní začíná závěrečný sprint k volbám 6. listopadu. Oba kandidáti, kteří jsou v průzkumech prakticky na stejné úrovni, také dnes ihned obnovili kampaň. Dalším klíčovým datem kampaně bude 3. října v Denveru první ze tří televizních debat Obamy a Romneyho.

Rovný souboj zřejmě rozhodne ekonomická situace

O tom, kdo v listopadu uspěje, může rozhodnout časté pravidlo americké politiky, že totiž prezidentské klání rozhoduje ekonomická situace. A s tou Američané příliš spokojeni nejsou - trápí je ceny benzinu, rostoucí nezaměstnanost či vysoký státní dluh. Podle posledních průzkumů jsou šance Obamy i jeho republikánského vyzyvatele Mitta Romneyho velmi vyrovnané - s rozdílem menším, než je statistická chyba.

Z dnes zveřejněných údajů Gallupova ústavu nicméně vyplývá, že sjezd Obamovi zřejmě u voličů pomohl. Obamova popularita se zvýšila na 52 procent, tedy na nejvyšší úroveň od května 2011, kdy byl zabit Usáma bin Ládin. S Obamovým působením v Bílém domě je nyní nespokojeno 43 procent dotázaných. V průzkumu, který průměruje ankety posledních tří dní, je to oproti začátku září vzestup o sedm procent. Obamu by nyní volilo 48 procent registrovaných voličů, zatímco Romneyho 45 procent.

Obama se v projevu od minulých voleb posunul: nemluvil o naději a o změně, ale o výzvách

Někteří komentátoři hodnotí Obamův projev jako příliš obecný. The New York Times poukázal na to, že Obama už nemluvil o naději a o změně, ale o složitých výzvách a volbách, které před Spojenými státy stojí. „Obama přišel na sjezd (Demokratické strany) se skutečnou historií svého vládnutí. Nebyl jako republikáni, kteří prostě jen říkali na všechno ne,“ uvedl list ve svém úvodníku. „Nejlepší výroky mohl pronést s větším zanícením, ale opustil nesnesitelnou zdrženlivost posledních let, kdy nechtěl upřímně mluvit o chaosu, který mu zanechal George Bush, a vyhýbal se politickým půtkám,“ uvedl deník a ocenil, že Obama „neváhal jít po (republikánském vyzyvateli) Mittu Romneym“. Současně list konstatoval, že Obamův předřečník, bývalý prezident Bill Clinton, dokázal svým proslovem vylepšit obraz současného prezidenta v médiích. „Obama se (Clintonovu) bravurnímu vystoupení nedokázal vyrovnat,“ poznamenal.

I přes částečnou kritiku od komentátorů se Obamovi podařilo dosáhnout jednoho úspěchu - jeho proslov překonal na Twitteru rekord v provozu na této sociální síti. Během jeho projevu proudilo po internetové síti 52 757 tweetů za minutu označených klíčovým slovem barackobama. Romney se při svém projevu na republikánském sjezdu dostal na 14 289 tweetů za minutu označených jeho jménem.

The Washington Post v úvodníku napsal, že Obama na rozdíl od Mitta Romneyho byl konkrétnější ohledně cílů, kterých chce v příštích čtyřech letech dosáhnout. List ale prezidenta kritizoval za to, že nevysvětlil, jak oněch cílů dosáhne. „Obama nakreslil lákavou vizi drahých výhod a změn: odstranění přeplněných učeben, zachování nejsilnější armády na světě, zajištění dostupnosti vysokoškolského vzdělání pro děti. Ale nenabídl ani to nejmenší vysvětlení, jak budou tyto programy zaplaceny a jak se podaří zároveň dostat rostoucí státní dluh pod kontrolu,“ uvedl The Washington Post.

Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Britský list Financial Times napsal, že poselství Obamova projevu by se dalo shrnout prostě jako žádost o víc času. Na rozdíl od Clintona, který uvedl delegáty do varu, Barack Obama spíš inspiruje, než přesvědčuje. „Ale i když Barack Obama nezanechal obvyklý dojem, demokratický sjezd… byl takřka bezchybný… byl důraznější, mladší a různorodější než minulý týden ten republikánský a otevřeně společensky liberální“. Srovnání s republikánským sjezdem v Tampě je podle listu jako srovnání generací.

Také USA Today ocenil, že oba sjezdy nabídly voličům dvě radikálně odlišné vize. „To je dobře a o to ve volbách jde. Ale v obou případech na sjezdech něco chybělo: realismus. Bez ohledu na to, kdo vyhraje, Obama ani Romney nebudou mít dostatečnou většinu v Kongresu. Jedinou cestou, jak se vyhnout dalším dvěma rokům paralyzujícího patu, je dohoda, tedy něco, k čemu republikáni projevovali jen málo chuti a Obama málo schopností,“ napsal list.