Při zemětřesení v Číně zahynuly desítky lidí, 100 tisíc osob evakuováno

Peking - Nejméně 64 lidí zahynulo a 715 dalších utrpělo zranění při zemětřesení o síle 5,7 stupně Richterovy škály, která postihla oblast jihozápadní Číny. První bilance hovořila o sedmi mrtvých. Poškozeno či zničeno bylo více než 20 000 domů. Přes 100 tisíc osob muselo být evakuováno.

Otřesy zasáhly hornatý region na hranici mezi provinciemi Jün-nan a Kuej-čou v 11:19 místního času (5:19 SELČ). Epicentrum zemětřesení se nacházelo asi 15 kilometrů od města Ji-liang v provincii Jün-nan a otřesy vycházely z hloubky 9,8 kilometru.

První silný otřes doprovodilo 16 následných, které vyvolaly paniku a přiměly obyvatele utíkat ven z budov. Nejsilnější z následných otřesů nastal asi hodinu po prvním otřesu a dosáhl 5,6 stupně Richterovy škály. „Kráčel jsem po ulici, když jsem najednou pocítil, že se mi chvěje půda pod nohama. Lidé začali s křikem vybíhat z budov,“ popsal situaci jeden ze svědků na čínském mikroblogu Weibo.

Všechny oběti jsou z okresu I-liang, sdělil mluvčí jünnanského seizmologického ústavu Čang Ťün-wej. Nejmenovaný představitel odboru občanských záležitostí řekl, že v provincii Jün-nan muselo být evakuováno přes 100 tisíc lidí. Úřady posílají do poznamenané oblasti tisíce stanů, přikrývek a teplé oblečení. Kvůli poškozeným komunikacím ale pomoc vázne. Celkově bylo katastrofou různou měrou postiženo na 700 tisíc obyvatel oblasti.

Čínská státní televize přinesla záběry lidí shromážděných na ulicích zasypanách kameny a cihlami, kteří se odmítají vrátit do domů.

V květnu 2008 postihlo čínskou provincii S'-čchuan silné zemětřesení, které si vyžádalo téměř 70 000 mrtvých a 18 000 pohřešovaných.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)