Jméno Kennedy z americké politiky jen tak nezmizí

Washington - Rodinný klan Kennedyů bude zřejmě nadále promlouvat do americké celostátní politiky. Joseph Kennedy, vnuk zavražděného senátora Roberta Kennedyho, zvítězil v noci na dnešek v primárkách Demokratické strany pro volby do Sněmovny reprezentantů ve státu Massachusetts. Prakticky si tak zajistil místo v dolní komoře Kongresu, neboť v jeho okrsku vyhrál republikánský kandidát volby naposledy v roce 1944.

Jedenatřicetiletý Joseph Kennedy se po výhře v primárkách stal prvním ze své generace Kennedyů, kdo dosáhl volebního vítězství. Při celostátních volbách do Sněmovny reprezentantů se 6. listopadu utká s republikánem Seanem Bielatem.

Kennedyovi jsou patrně nejvýznamnější dynastií politiků ve Spojených státech. Joseph Kennedy je synem bývalého demokratického kongresmana stejného jména, který zastupoval Massachusetts ve Sněmovně reprezentantů po 12 let. Dědečkem současného kandidáta byl Robert „Bobby“ Kennedy, senátor za stát New York a bratr zabitého prezidenta Johna Kennedyho. Sám Robert Kennedy zemřel při atentátu, když v roce 1968 usiloval o demokratickou nominaci na prezidenta.

Joseph Kennedy III.
Zdroj: ČTK/AP/Gretchen Ertl

Vystudoval univerzitu ve Stanfordu a práva na Harvardu. Pracoval jako žalobce v Massachusetts, v roce 2006 spolu se svým bratrem pomáhal v kampani jejich prastrýce, senátora Edwarda Kennedyho, který v roce 2009 podlehl rakovině. Kennedymu s kampaní výrazně pomohla rodina, díky ní získal tři miliony dolarů.

„Rozhodl jsem se jít do boje. Věřím, že tato země je založena na jednoduchém slibu, že každý z nás si zaslouží spravedlivou šanci. Nic víc – prostě jen šanci co nejlíp využít vlastní talent a tvrdou práci.“

Poslední dva roky byly od roku 1946 prvním obdobím, kdy nikdo z klanu Kennedyů nezastával ve Washingtonu některou z volených funkcí.

Vydáno pod