Princ Harry stráví následující měsíce v Afghánistánu

Kábul - Britský princ Harry odjel na čtyři měsíce do Afghánistánu. O jeho nasazení informovalo americké ministerstvo obrany. Jako pilot vrtulníku se bude podílet na bojových misích proti Talibanu. Jedná se už o druhé nasazení prince v Afghánistánu, poprvé sloužil v provincii Hílmand na přelomu let 2007 a 2008. Jeho tajnou misi ale média prozradila a musel se po deseti týdnech vrátit.

Kapitán Wales, jak je princ Harry známý v armádě, dorazil na hlavní britskou základnu Camp Bastion v Hílmandu v noci. Při výstupu z letadla pozdravil gestem se zdviženými
palci. „Prince čeká náročná práce, bude poskytovat podporu koaličním vojskům na zemi,“ prohlásil kapitán Jock Gordon.

Princ Harry je prvním členem královské rodiny, který uvidí aktivní boj od doby, kdy jeho strýc princ Andrew bojoval ve válce o Falklandy. Příští týden bude Harrymu osmadvacet, na pilota vrtulníku Apache se kvalifikoval v únoru tohoto roku po tvrdém osmnáctiměsíčním tréninku v USA i Británii, napsal britský server BBC News. „Nemá cenu školit se na pilota, kdybych neměl sloužit. Jen bych zabíral místo jiným,“ podotkl Harry v dubnu.

Princ Harry v Afghánistánu
Zdroj: John Stillwell/ČTK/AP

„Výlet“ Harryho do Afghánistánu přichází jen pár týdnů poté, co se britská královská rodina pokoušela uhasit skandál kolem zveřejnění jeho nahých fotografií z hotelového pokoje v Las Vegas. Nakonec je na titulce přeci jen otiskl The Sun.

Apache je jedním z nejvíce sofistikovaných útočných vrtulníků, který je v současné době v provozu. Harry se kvalifikoval jako kopilot - střelec. Ministerstvo obrany považuje přitom ohrožení letadel Apache a jejich posádek v Afghánistánu za nízké.

Úkolem vrtulníků, které jsou vyzbrojeny raketami, střelami a kulomety, je především ničit nepřátelská obrněná vozidla.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Při svém prvním nasazení v letech 2007 až 2008 strávil Harry v afghánské provincii Hílmand deset týdnů. Působil jako návodčí vojenských letadel, což je ve vojenské terminologii označení pro vojáka, který ze země, často hluboko na území nepřítele, pomáhá posádce útočícího letadla zaměřit stanovený cíl. Z bojové linie byl stažen předčasně poté, co média jeho utajovanou misi prozradila. Panovaly totiž obavy, že by jeho přítomnost mohla ohrozit bezpečnost celé jednotky.